A Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Biológiai Munkabizottsága 2022-ben hirdette meg első alkalommal a Zechmeister László díjat a kutatásaikat a kémia és a biológia határterületén végző doktorandusz és doktorjelölt hallgatók számára. A névadó életpályájának tisztelgő díjjal a fiatal kutatók munkájának kiválóságát, szakmai felkészültségét és előadókészségét ismerjük el.

A 2023. évi Zechmeister László díj pályázási feltételei, információk1

  • A díjra bármely magyarországi egyetemmel jogviszonyban álló doktorandusz és doktorjelölt hallgató pályázhat, akiknek kutatási témája illeszkedik a munkabizottság tematikájához.

  • A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban egy legfeljebb A4 oldal terjedelmű, angol nyelvű összefoglalót várunk, amelyben a pályázó bemutatja kutatási témáját és kutatómunkájának eredményeit. Pályázni kizárólag e-mailben lehet, a pályamunkákat a bioorganikusmunkabizottsag@email.com címre kérjük beküldeni október 31. 17.00 óráig.

  • A beérkezett pályaművek szakértői értékelése elsősorban a kutatómunka eredményeinek, valamint az összefoglaló alapján a pályázó kommunikációs készségeinek figyelembevételével történik. A legjobb 15 pályázat jut tovább a második forduIóba.2 Az értékelés eredményéről november 6-ig értesítjük a jelentkezőket.

  • A második fordulóba jutott pályázók 10 perces angol nyelvű előadásban mutatják be eredményeiket, majd válaszolnak a szakértői zsűri által feltett kérdésekre (max. 5 perc). A zsűri az előadásokat szakmai tartalom (eredmények újszerűsége, jelentősége), kommunikációs készség (az előadás kivitelezése, ábraanyag, érthetőség) és szakmai felkészültség (vitakészség) alapján értékeli.

  • Az előadásokat a kiválasztott pályázók a november 17-én 10-kor kezdődő Zechmeister előadói napon mutatják be az MTA Pécsi Területi Bizottságának székházában (7624 Pécs, Jurisics M. u. 44). Az esemény idén az MTA Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának is része.

  • Díjazás: az I. helyezett 250.000 Ft., a II. helyezett 175.000 Ft., a III. helyezett 100.000 Ft. pénzjutalomban részesül.

A két forduló szakértői zsűrijének tagjai: Deli József, Kardos Julianna, Keserű György és Szántay Csaba. Támogatók: Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Kémikusok Egyesülete.

A teljes pályázati felhívás:
letöltés

1 A szervezők a változtatás jogát fenntartják
2 Amennyiben valaki tovább jutott a második fordulóba, ám nem kíván részt venni benne, a helyére az első fordulót követő értékelési rangsorban utána álló pályázó kap lehetőséget az előadás megtartására.