Kedves Doktoranduszok!

 

Tájékoztatunk benneteket, hogy 2020. április 1-én hatályossá vált a Semmelweis Egyetem új Doktori Szabályzata. Ezúton köszönjük a rengeteg befektetett munkát Prof. Dr. Benyó Zoltánnak az Egyetemi Doktori Tanács elnökének, Tölgyesi-Lovász Krisztina hivatalvezető asszonynak  és Prof. Dr. Kellermayer Miklós dékán úrnak.

 Alább rövidített, tájékoztató jellegű formában a legfontosabb módosításokat részletezzük:

A szabályzatban számos előrelépés történt, mind strukturális, szervezetfejlesztési értelemben – pl. egyszerűbb lett az értekezések elővéleményezési folyamata és átláthatóbbá vált az EDT és a Doktori Iskolák viszonya -, mind az innováció elősegítésére, melynek értelmében a doktori munka során cikk mellett bejelentett, befogadott vagy megadott szabadalom is elszámolható tudományos teljesítményként.

Csökkennek az adminisztratív terhek, a 2020. szeptember 1. után képzést megkezdő hallgatóknak indexe elektronikus lesz, ennek bevezetését a már a képzést megkezdett hallgatóknál is vizsgálja az EDT.

A szabályzat egyértelműsíti, hogy a tudomány nyelve az angol, így az új belépőknél mind a disszertáció mind a védés nyelvét angolként határozza meg, azzal, hogy olyan tudományterületeken (pl. társadalomtudományok), amelyeken a magyar nyelv használata elengedhetetlen magyar nyelven is lehetővé teszi ezeket. Mindenkit bátorítunk arra, hogy a disszertáció és a védés nyelvének is az angolt válassza a későbbiekben, mellyel akár külföldi, az adott tudományterülethez szorosabban kapcsolódó bírálók felkérésére is lehetőség nyílhat így is növelve egyetemünk tudományos színvonalát!

Április 1-től  a Doktori  Szabályzat 1.b. sz. melléklete (Az értekezés formai követelményei a tanulmányaikat 2020. szeptember 1. előtt megkezdő hallgatókra vonatkozóan) alapján  a jelenleg képzésben lévő hallgatók és doktorjelöltek is választhatják az egyszerűsített 25-50 oldalas angol nyelvű új formátumú doktori disszertációt, mely formai követelményei a szabályzat 1.a. mellékletében található meg (Az értekezés formai követelményei a tanulmányaikat 2020. szeptember 1. után megkezdő hallgatókra vonatkozóan)

Megváltozik a munkahelyi vita és a nyilvános védés menete is. A munkahelyi vitán ezentúl nem lesznek kijelölt bírálók, hanem a vita résztvevői fogják a jelölt előadása után feltenni a bemutatott eredményekkel és az értekezéssel kapcsolatos kérdéseiket és kritikai megjegyzéseiket. A nyilvános védéssel kapcsolatos legfontosabb változás pedig az, hogy ezentúl a bírálók nem előre, írásban, hanem a védés során teszik fel kérdéseiket, lehetőséget biztosítva ezzel, hogy spontán diszkusszió alakuljon ki a jelölt és a bizottság, ill. a hallgatóság között.

A nyelvvizsga követelmények az Nftv. (Felsőokt. tv. – 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról) módosításának megfelelően egyszerűsödtek, ennek célja, hogy ne felesleges adminisztratív terhek gátolják a PhD cím megszerzését. A doktori értekezés benyújtásához egy darab B2 szintű angol nyelvvizsga, vagy a Semmelweis Egyetem Nyelvi és Kommunikációs Központjának ennek megfelelő nyelvtudásról szóló igazolása a követelmény. A második alapfokú nyelvvizsgát kiválthatja egyetemen szerzett nyelvi szigorlat vagy egyetemi idegen nyelvi záróvizsga, vagy a témavezető által a szükséges nyelvismeret meglétére vonatkozó nyilatkozat is.

Az Nftv. (Felsőokt. tv. – 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról) nem egyértelműen fogalmaz a Doktorandusz Önkormányzat egyetértési jogával kapcsolatban. Ezt (a DOSZ ajánlásának megfelelően) a szabályzatban pontosíttattuk, így mostantól a TJSZ, TVSZ és OMHV mellett a Doktori Szabályzat doktoranduszokra vonatkozó részeinek módosításában vétójogunk van. Ez egy nagyon fontos előrelépés az érdekképviselet, a doktoranduszok jogainak és kötelezettségeinek védése szempontjából.

A képzésüket 2020. szeptember 1. után megkezdő hallgatói által választható fő- és melléktárgyakat, azok pontos tananyagát, vizsgatételeit, a felkészüléshez ajánlott szakirodalmat és a tárgy elsajátításához ajánlott kurzusok körét minden Doktori Iskola előre pontosan meghatározza. A kiválasztott fő- és melléktárgyakról a hallgató és témavezetője/konzulense együttesen nyilatkozik a képzés megkezdésekor, ill. egyéni felkészülő hallgatók a jelentkezésükkor. Így előre pontosan lehet majd tudni, mire és hogyan kell felkészülni már a képzés elejétől!

A képzésüket 2020. szeptember 1. előtt megkezdő hallgatók esetében a témavezető/konzulens javaslatára, a programvezető egyetértésével a DI vezetőjének előterjesztésére a VMB elnöke egyénileg határozza meg a komplex vizsga elméleti részének fő- és melléktárgyait, és azok tételsorát a formanyomtatványtárban található űrlapon.

 

+ információ melyről sokan nem tudtok, de eddig is érvényben volt:

Hazai, külföldi konferencián, tanfolyamon, más egyetemen való kurzuson való részvételért (maximum 6 kredit értékben) kreditpont járhat, amennyiben erről kérelmet elektronikus formában a Doktori Hivatalba eljuttattok. Fontos mellékelni a témavezető támogató nyilatkozatát, valamint mindazon dokumentumokat, amelyek leírják a tanulmányi teljesítményt, bizonyítják a részvételt, a vizsga/számonkérés megtörténtét és eredményét.

 

Üdvözlettel,
Dr. Szőke Dániel
elnök
Semmelweis Egyetem – Doktorandusz Önkormányzat