Tisztelt Kollégák!

Napjainkban, az orvostudomány „high-tech” módszerei elérhetővé tették a személyre szabott gyógyítást. A technikák középpontjában a molekuláris biológia áll, amely hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben. A 2018-as Semmelweis Szimpóziumon szeretnénk bemutatni a legújabb diagnosztikai és terápiás eljárásokat az endokrinológia, onkológia, hematológia, prenatalis genetika és a ritka betegségek területén, amelyeket ma már a napi gyakorlatban is alkalmazhatunk vagy a közeljövőben várható a bevezetésük.
Előadást hallhatnak a diabetes őssejtekkel történő kezeléséről, csakúgy, mint a PCSK-9 gátlás eredményeiről a familialis hypercholesterinaemiában. Megtudhatják, milyen új módszerek állnak rendelkezésünkre az endokrin daganatok korai felismerésében, és hogy a genetika hogyan segíti az egyre gyakoribbá váló pajzsmirigyrákok diagnosztikáját.
Ez utóbbi átvisz bennünket az onkológia területére. Kiváló előadóktól hallhatják a legkorszerűbb lehetőségeket a colorectalis és emlőrákok ellátásában, illetve egyéb szolid tumorokban. Ennek kapcsán bemutatjuk, hogy a RANK-RANKL rendszernek milyen fontos szerepe van a malignitások kialakulásában. Megismerhetik a likvid biopszia adta új lehetőségeket és a keringő szabad DNS vizsgálatában rejlő klinikai előnyöket. Ide tartozik többek között a prenatalis diagnosztika tekintélyes része is, amelynek során anyai vérből lehet számos magzati betegséget felismerni. És nem vagyunk messze már a genetikailag „megtervezett” gyermekektől sem, amely a szakmai mellett számos etikai problémát is felvet. Tényleg ezt akarjuk? Megtudhatják az előadásokból!
A hematológiában is hatalmas forradalom zajlott le az elmúlt évtizedben. A BITE-ing vagy a CAR T-sejt terápia már a tudományos fantasztikum világát idézi, pedig nem az! És ha a ritka betegségek iránt érdeklődnek, abban is újdonságot hallhatnak majd. Az utolsó szekcióban a feljövőben lévő új módszerekről lesz, amelyek valóban hihetetlen távlatokat nyitnak meg előttünk, mint pl. a végtag regeneráció, hogy csak egyet említsek, amely már a StarTrek filmsorozatot idézik fel.
A hazai szakértők mellett jól ismert nemzetközi hírű tudósoktól hallhatják a fentieket. Így minden együtt van, hogy emlékezetes 2 napot töltsünk együtt a Semmelweis Szimpóziumon. Reméljük, hogy Önt is a hallgatóság soraiban üdvözölhetjük novemberbe 8-9-én (ingyenes regisztrációért küldje el a nevét, munkahelyét, orvosi pecsétszámát (ha van) a mate.edit@med.semmelweis-univ.hu címre, 12 kreditpontot ér a részvétel).

Várjuk Önöket!

Üdvözlettel:
Prof. Lakatos Péter András
Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika

A Symposium programja: Letöltés