A Semmelweis Egyetem nemcsak Magyarország legrégebbi orvosképző intézménye és egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, hanem Európa egyik legjelentősebb angol és német nyelvű képzési intézménye is. Csaknem 12 000 hallgatójának több mint harmada határainkon túlról, mintegy 100 országból érkezett az előző, a 2021/22-es tanévben, igazi multikulturális közösséget alkotva.

A német nyelvű orvosképzés 1983-as indulása óta a Semmelweis Egyetem dinamikusan fejlesztette nemzetközi képzési kínálatát. Mára az intézményben több nyelven zajlik az oktatás, az egyetem mind a hat kara és doktori iskolái is kínálnak idegen nyelvű diplomás képzést az orvos- és egészségtudományok területén.

A legtöbb nemzetközi hallgató az Általános Orvostudományi Karon és a Fogorvostudományi Karon tanul napjainkban.

A Semmelweis Egyetem nagy hangsúlyt helyez multikulturális hallgatói közösségének összetartására, a nemzetközi és magyar hallgatók integrációjára, a többnyelvű oktatás és tájékoztatás mellett nemzetközi rendezvények, a nemzetek és kultúrák kölcsönös megismerését, közeledését elősegítő programok révén is. A nemzetközi hallgatók integrációját a Hallgatói Önkormányzat, továbbá nemzetközi hallgatói szervezetek is segítik.

Az intézmény központi, budapesti kampuszán kívül kihelyezett nemzetközi képzőhelyeken, így Németországban, Romániában, Svájcban, Szerbiában és Szlovákiában is képez szakembereket.

A Semmelweis Egyetem számos nemzetközi program, így az Erasmus, a Stipendium Hungaricum, a Diaspora és a Students at Risk (St@R) programok keretén belül is fogad külföldről hallgatókat.

A több tízezer főt számláló Semmelweis Alumni közösség tagjai mára megtalálhatók a világ szinte minden pontján. A szakemberek kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárulnak az orvos– és egészségtudományok fejlődéséhez, a Semmelweis Egyetem és a magyar felsőoktatás pozitív megítéléséhez.

Az egyetem minden adottsággal – komoly hagyományokkal, innovatív szemlélettel, elkötelezett, nagy tudású szakemberekkel, világszínvonalú, gyakorlatorientált nemzetközi oktatással, figyelemreméltó tudományos és klinikai eredményekkel – rendelkezik ahhoz, hogy a világ legjobb egyetemei közé kerüljön, és az orvos- és egészségtudományi képzések tekintetében a legkeresettebb célponttá váljon a régióban.