Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 12.
240506 Összes oltás
14164 Beoltott Semmelweis Polgár

Klinikai kutató kategória díjazott 

3D modellezési és áramlástani szimulációk komplex sebészeti beavatkozásokhoz, rekonstrukciók DICOM fájlokból

Dr. Barabás János Imre, Prof. Dr. Rosivall László, Dr. Rényi-Vámos Ferenc, Dr. Hartyánszky István, Prof. Dr. Merkely Béla

A kardiovaszkuláris és a daganatterápia fejlődése következtében növekvő számban jelentkeznek komplex betegségek a mindennapi orvosi gyakorlatban. Ezzel párhuzamosan a számítástechnika fejlődése új lehetőségeket nyújt a betegellátásban. Fejlesztésünk interdiszciplinaritásából adódóan a mérnöki eszközöket alkalmazva végzünk 3D rekonstrukciót és áramlástani predikciót az adott beteg anatómiájára és adott műtéti tevékenységre adaptálva. Ezzel nyilatkozva a műtétet megelőzően a sebészeti beavatkozás biztonságáról és a daganatok rezekábilitásáról.

Fejlesztésünkkel felépítettünk egy sebészi döntéstámogató rendszert, mely a személyre szabott orvoslás mellett oktatási eszközként is használható graduális és posztgraduális szinten. Rutin orvosi képalkotó eljárásokkal (MRI, CT és ultrahang) készített DICOM fájlok több információt tartalmaznak, mint amit a konvencionális képmegjelenítő szoftverek mutatnak. Fejlesztésünkben MATLAB (Image and Signal Processing Toolbox, The MathWorks, Inc.) nyelven megírt tanítható mesterséges intelligencia alkalmazásával ezen adatok kinyerését optimalizáltuk.

 

PhD kategória díjazott

Ortho-vezikula, mikrovezikulák vizsgálata periprotetikus fertőzésekben

Dr. Sallai Imre

Témavezető: Dr. Skaliczki Gábor

Az izületi implantátumok egyik legnagyobb problémát okozó szövődménye a fertőzés, melynek gyakorisága az életkor előrehaladásával növekszik. A fertőzéseket általában biofilmet képző mikroorganizmusok okozzák, a biofilm a fertőzés korai stádiumában kialakul és az implantátum felszínéhez, valamint a protézist rögzítő csontcementhez kapcsolódik, emiatt a fertőzés önállóan antibiotikus kezeléssel rendszerint nem gyógyítható, szinte minden esetben sebészeti beavatkozás szükséges hozzá.

A mikrovezikulának nevezett, sejtmembránnal körülvett vezikula típus, sejtek közötti kommunikációban játszott – a fertőzések során is fontos – szerepük az utóbbi időben került előtérbe. Feltételezésünk szerint ízületi felszínpótló endoprotézisek körüli fertőzés esetében az antimikrobiális peptidek emelkedett expressziója, valamint a neutrofil granulociták által felszabadított mikrovezikulák mennyisége a synovialis folyadékban detektálhatóan emelkedik. Ennek a markernek a detektálása akár az ízületi folyadékból, akár a szérumból a periprotetikus fertőzések diagnosztikájában rendkívül hasznosnak tűnik.

Kutatócsoportunk célul tűzte maga elé annak vizsgálatát, hogy a fehérvérsejtek által felszabadított mikrovezikulák mérhetően megjelennek-e periprotetikus fertőzésekben, valamint annak eldöntését, hogy ezek a mikrovezikulák diagnosztikus eszközként szolgálhatnak-e szeptikus, valamint aszeptikus protézis lazulás elkülönítésében.

TDK kategória díjazott

Virtuális valóság felhasználási lehetőségei a gyermekonkológia területén

Erdős Sándor

Az onkológiai betegségek egyik lehetséges gyógymódja a kemoterápiás kezelés, ami számos mellékhatással jár. A leggyakoribb jelentett tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, anorexia, fáradtság és szorongás. Ezeket a tüneteket csak súlyosbítja a hospitalizáció miatt bekövetkezett stresszes állapot. Ezen hatások enyhítése egyelőre nem teljes mértékben megoldott, így érdemesnek találjuk újszerű, újító megoldások kipróbálását. Kutatásunk célja, hogy feltérképezzük a virtuális valóság (virtual reality – VR) felhasználási lehetőségeit a gyermekonkológia területén. Kutatásunkban a VR szubjektív pszichológiai jellemzőin kívül fiziológiai hatásait is vizsgálnánk kemoterápiás kezelés alatt gyermekekben. A kutatás hipotézisei a következők: 

  1. A VR kezelés csökkenti a szorongást, fájdalom- és fáradságérzetet a kontroll kondícióhoz képest.
  2. A VR kezelés csökkenti a pulzust, vérnyomást és bőrimpedanciát.
  3. A VR kezelés csökkenti a fogyasztott hányáscsillapítók, illetve fájdalomcsillapítók mennyiségét.

A vizsgálatba kb. 50 főt tervezünk bevonni, akik a 8-18 éves korosztályba tartoznak és a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika betegei.