Semmelweis Innovációs Nap beszámoló 2015

Az először megrendezett egyetemi innovációs napon adták át első alkalommal a Semmelweis Egyetem Innovációs Díjait, melyekkel az adott év leginnovatívabb, hasznosítási szempontból is kiemelkedő PhD, TDK, kutatói és klinikai kutatói munkáit ismeri el az intézmény.

A díjazottakat 21 befogadott pályamunkából a találmányok hasznosíthatóságára fókuszáló Technológia Transzfer Csoport munkatársai szűrték meg, majd a Tudományos- és Oktatási rektorhelyettesek az Innovációs Igazgatóság igazgatójával közös egyeztetésen 11 súlyozott szempont alapján értékelték.

A leginnovatívabb TDK munkáért Kiss Fanni Júlia és Székely Anna Krisztina, a leginnovatívabb PhD munkáért Szalay Kristóf Zsolt, a leginnovatívabb kutató munkáért Dr. Sinkó Bálint, a leginnovatívabb klinikai kutatásért Dr. Domos Gyula vehetett át díjat 2015. január 27-én.

A díjat nyílt pályázat keretében a fiatal képzőművészek, hallgatók közössége számára hirdette meg az egyetem, a beérkezett terveket Dr. Táncos László, a Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió igazgatója és a Tudományos rektorhelyettes bírálták el.

A díj megtervezése és kivitelezése Juhász Éva és Éles Lóránt érdeme. A mű a titkot, a természetben rejlő erőt fejezi ki. Azt, hogy bár a kagyló héja kemény és sokszor nem kimondottan mutatós, de benne a gyöngy, mint lapuló csoda kifejezi a bennünk élő innovatív lehetőséget.

Az Innovációs Napon képviseltette magát a Richter Gedeon Nyrt, az EGIS Nyrt, a Waters Research Center, a Miniszterelnökség, az Innovációs Hivatal, a Magyar Magán- és Kockázati Tőke Egyesület, a 77 Elektronika Kft, Femtonics Kft, az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft is.

A résztvevőket a rendezvényt szervező Innovációs Igazgatóság vezetője, Dr. Farkas Lilla köszöntötte. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora ezt követően arról beszélt: az egyetemek számára nagyon lényeges, hogy legyenek hagyományaik, melyekből táplálkoznak, de a megújulás képessége, az innováció is nagyon fontos. A kettő együtt ad rangot egy felsőoktatási intézménynek – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem a tudományos megmérettetéseken több paraméter alapján is az első helyen áll a magyarországi felsőoktatási intézmények között. Ez egy olyan rang, ami bennünket kötelez – szögezte le a rektor. Felidézte: két és fél évvel ezelőtt, amikor az új vezetés átvette az intézmény irányítását, az elemzések alapján megfogalmazták, hogy a kiváló tudományos eredmények ellenére kevés ezek ipari hasznosulása. Az Innovációs Igazgatóság ennek az aránynak a javítására jött létre – idézte fel. Dr. Szél Ágoston kiemelte: az egyetem innovációs díjainak motiváló szerepe van és még nagyobb nyomatékot ad az innovációs tevékenység fokozásának.

A rendezvényen több mint 170-en vettek részt. Az érdeklődők 28 szakmai élvonalat képviselő előadó prezentációját hallgathatták meg az egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának épületében. Az előadások, workshopok 3 helyszínen zajlottak, míg az aulában 11 szakmai kiállító pavilonját lehetett megtekinteni.