Klinikai kutató kategória 

A hegesedési folyamat leküzdése

A leginnovatívabb klinikai kutatómunkáért járó díjat dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tanársegédje és dr. Vannay Ádám, az MTA Gyermekgyógyászati és Nefrológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa vehette át dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettestől. Dr. Vannay Ádám előadásban kiemelte, hogy az euroatlanti társadalmakban minden második halálozás hátterében egy vagy több szerv hegesedése következtében kialakuló szervelégtelenség áll, ezért ennek a folyamatnak a megismerése és gátlása rendkívül fontos. Kutatásuk során azonosítottak egy új biológiai útvonalat, a Sigma-1 receptor mediált biológiai jelátviteli útvonalat, és több olyan hatóanyagot, amely ezt az útvonalat modifikálva képes lehet a hegesedési folyamat leküzdésére. Az állatkísérletek és az in vitro kísérletek alapján a kutatók által felismert eljárással a fibrotikus folyamatok gátolhatóak. Dr. Fekete Andrea és dr. Vannay Ádám a Sigma-1 receptor agonisták antifibrotikus hatására nemzetközi szabadalmi elsőbbséget szereztek.

Kutatói kategória díjazott

Radikális dóziscsökkentés kinetikus képalkotással

Dr. Osváth Szabolcs és dr. Szigeti Krisztián a leginnovatívabb kutatómunkáért járó díjat vehették át dr. Szél Ágoston rektortól.

Radikális dóziscsökkentés kinetikus képalkotással című előadásukban beszámoltak arról, hogy az általuk alkalmazott képalkotó módszerrel olyan felvételek készíthetők, amelyek diagnosztikailag egyenértékűek a jelenleg használt módszerrel, ugyanakkor alacsonyabb sugárterheléssel járnak. A manapság használt röntgenkép-alkotás során jól exponált éles kép készül, de az új eljárással ezt a hosszú időtartamot sok rövid időtartamra osztják fel. Az így készült képeket összeadva, más statisztikai módszereket is alkalmazva jön létre az a kinetikus kép, amiből a szervezetben zajló belső mozgásokra, azok változásaira lehet következtetni. Az eljárás a kutatók szerint az angiográfia és a fluoroszkópia területének megújítására is alkalmas.

PhD kategória díjazott

Ortho-vezikula, mikrovezikulák vizsgálata periprotetikus fertőzésekben

A leginnovatívabb PhD-munkáért járó díjat dr. Sebe István, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet PhD-hallgatója vehette át dr. Szász Károly kancellártól. Dr. Sebe István a gyógyszertechnológiában jelenleg innovatívnak számító kutatási irányok közül a nano- és mikroszálas gyógyszerhordozó rendszereket kutatja, amelyek orvosbiológiai alkalmazhatósága és gyógyszerformulálásban való hasznossága is jelentős. Dr. Sebe István munkatársaival olyan több funkcióval rendelkező, szabályozható gyógyszerhordozó struktúrát hozott létre, amivel akár növelhető a hatóanyag oldhatósága, és így csökkenthető a terápiás dózis. Ezen rendszer lokális alkalmazásának az antibiotikumok területén is nagy jelentősége van a multirezisztens baktériumokkal szembeni küzdelemben (krónikus és posztoperatív sebek, illetve traumás sérülések esetén). Kiemelte: a nanoszálas gyógyszerhordozók a hatóanyagok oldhatóságának említett növelésével releváns gyógyszertechnológiai segédanyagokká válhatnak.