Kutatói kategória díjazottak

Dentinmérő

A Dr. Dobó Nagy Csaba (SE FOK Orális Diagnosztikai Tanszék) és Orbán Gábor egy olyan mérőeszközön kezdett el dolgozni, mely a gyakorlati fogorvostudomány számára kínál egyedülálló diagnosztikai lehetőséget a dentinvastagság kiszámítására.

A kutatás célkitűzése egy olyan mérőeszköz fejlesztése, amellyel a fogászati beavatkozás közbeni gyors mérések jelentős könnyebbséget nyújtanának a kezelést végző orvosnak, mellyel a fogbelet véletlen elérő rétegeltávolító eljárások megelőzhetővé válnak.

Fogászati beavatkozás során, ha rétegeltávolításra (fúrásra) kerül a sor, jelenleg a fogorvos kezének finommotoros mozgása és tapasztalatának függvénye, hogy a visszamaradó dentin réteg milyen vastag maradhat. Általánosan gyakorlatba vett eljárás, hogy 0,5 mm vastag réteg alá nem vékonyítanak dentin réteget, mert a fogbélbe történő fúrásnak súlyos következményei vannak, egy egyszerű fogtömésből könnyen lehet gyökérkezelés. Az álalunk fejlesztett mérőműszer ezt hivatott megelőzni oly módon, hogy lehetőséget ad a kezelést végző fogorvosnak a dentinréteg vastagságának megmérésére, megelőzhetővé téve ezzel a fogbél felszínre kerülését. Az eszköz prototípus fejlesztésének sikeressége esetén fontos eleme lehet minden általános fogászati beavatkozásokat végző rendelőnek.

Első körben az alapkutatás során kísérleteket végeztek bölcsességfog preparációkon, majd mivel az alapötlet működőképesnek bizonyult, a technológia kialakítása következett. A saját elektronika tervezése, és az arra készülő saját adatfeldolgozó és megjelenítő szoftver fejlesztése folyamatban van, köszönhetően a Semmelweis Tudományos és Innovációs Alap 2019. évi pályázat támogatásának.

Iparjogvédelmi státusz: A találmány 2019.05.24. elsőbbségi nappal használati mintaoltalmi védelemben részesült. 

PhD kategória díjazott 

Dr. Voniatis Konstantinos | Témavezető: Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla, Dr. Ferencz Andrea  Semmelweis egyetem, Nanokémiai Kutatócsoport, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Semmelweis egyetem, Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet

A 2020-as Innovációs Díj PhD kategória nyertes pályázója dr. Voniatis Konstantinos, aki a Semmelweis Egyetem Nanokémiai Kutatócsoport, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében valamint a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetében  dolgozik. A győztes pályázatban a Semmelweis Egyetem olyan üzleti potenciált lát, hogy azt üzleti titokká minősítette. Jelen stádiumban a feltaláló még dolgozik a fejlesztésen, és a bejelentést követően lesz lehetőség további információk megosztására a találmányról.

TDK kategória díjazott 

Dr. Kiss Boldizsár | Témavezető: Dr. habil Zima Endre István

Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika; Kardiológiai Tanszék

PCA (post cardiac arrest) pontrendszer

A hosszú újraélesztésen átesett betegek az újraélesztés (post cardiac arrest, PCA) utáni időszakban komplex intenzív terápiás ellátásra szorulnak. A keringésmegállás gyors és szakszerű ellátást igényel, mivel az újraélesztés alatti hosszú hipoperfúzió az agy, a szívizom és más célszerv károsodását okozhatja. Dr. Kiss Boldizsár egy olyan validált pontrendszer kialakítását tűzte ki célul, amely megbízhatóan megbecsülné a mortalitási rizikót és a neurológiaikimenetelt a beteg intenzív osztályra kerülésekor korai, gyorsan rendelkezésre álló faktorokból.

A Forecast of Mortality Risk Early in the post Cardiac Arrest Syndrome Therapy (FORECAST) pontrendszer megalkotásánál kimondottan olyan korai faktorokra fókuszált, melyek a sikeres újraélesztést követően egyszerűen meghatározhatóak a felvételt követő betegellátás első pár órájában. A „FORECAST” pontrendszer számszerűsített iránymutatásával jobban ki lehetne szűrni azokat a betegeket, akik alacsony vagy éppen magas progressziójú intenzív ellátásra szorulnak. A hemodinamikai instabilitást jelző kardiológiai és intenzív terápiás rizikófaktorok mellett további, az újraélesztés sikerességét potenciálisan meghatározó faktorokat vesz alapul.

A pontrendszer adta információ birtokában már a beteg felvételét követő néhány órában lehetőség van a hozzátartozók tájékoztatására a várható perspektívákról, az optimális ellátás mellett várható kimenetelről. Ezen információk elemzése az ellátás ellenőrzésében és javításában segíthet. További jelentősége lehet, hogy az információk elemzésével speciális primer prevenciót igénylő célcsoportok meghatározása válik lehetővé.

Iparjogvédelmi státusz: A találmány ipari hasznosíthatósága nem kidolgozott. Ingyenes applikációban segítheti az orvosokat a napi munkavégzés során.