Klinikai kutató kategória díjazott 

3D modellezési és áramlástani szimulációk komplex sebészeti beavatkozásokhoz, rekonstrukciók DICOM fájlokból

Dr. Barabás János Imre, Prof. Dr. Rosivall László, Dr. Rényi-Vámos Ferenc, Dr. Hartyánszky István, Prof. Dr. Merkely Béla

A kardiovaszkuláris és a daganatterápia fejlődése következtében növekvő számban jelentkeznek komplex betegségek a mindennapi orvosi gyakorlatban. Ezzel párhuzamosan a számítástechnika fejlődése új lehetőségeket nyújt a betegellátásban. Fejlesztésünk interdiszciplinaritásából adódóan a mérnöki eszközöket alkalmazva végzünk 3D rekonstrukciót és áramlástani predikciót az adott beteg anatómiájára és adott műtéti tevékenységre adaptálva. Ezzel nyilatkozva a műtétet megelőzően a sebészeti beavatkozás biztonságáról és a daganatok rezekábilitásáról.

Fejlesztésünkkel felépítettünk egy sebészi döntéstámogató rendszert, mely a személyre szabott orvoslás mellett oktatási eszközként is használható graduális és posztgraduális szinten. Rutin orvosi képalkotó eljárásokkal (MRI, CT és ultrahang) készített DICOM fájlok több információt tartalmaznak, mint amit a konvencionális képmegjelenítő szoftverek mutatnak. Fejlesztésünkben MATLAB (Image and Signal Processing Toolbox, The MathWorks, Inc.) nyelven megírt tanítható mesterséges intelligencia alkalmazásával ezen adatok kinyerését optimalizáltuk.

PhD kategória díjazott

Ortho-vezikula, mikrovezikulák vizsgálata periprotetikus fertőzésekben

Dr. Sallai Imre

Témavezető: Dr. Skaliczki Gábor

Az izületi implantátumok egyik legnagyobb problémát okozó szövődménye a fertőzés, melynek gyakorisága az életkor előrehaladásával növekszik. A fertőzéseket általában biofilmet képző mikroorganizmusok okozzák, a biofilm a fertőzés korai stádiumában kialakul és az implantátum felszínéhez, valamint a protézist rögzítő csontcementhez kapcsolódik, emiatt a fertőzés önállóan antibiotikus kezeléssel rendszerint nem gyógyítható, szinte minden esetben sebészeti beavatkozás szükséges hozzá.

A mikrovezikulának nevezett, sejtmembránnal körülvett vezikula típus, sejtek közötti kommunikációban játszott – a fertőzések során is fontos – szerepük az utóbbi időben került előtérbe. Feltételezésünk szerint ízületi felszínpótló endoprotézisek körüli fertőzés esetében az antimikrobiális peptidek emelkedett expressziója, valamint a neutrofil granulociták által felszabadított mikrovezikulák mennyisége a synovialis folyadékban detektálhatóan emelkedik. Ennek a markernek a detektálása akár az ízületi folyadékból, akár a szérumból a periprotetikus fertőzések diagnosztikájában rendkívül hasznosnak tűnik.

Kutatócsoportunk célul tűzte maga elé annak vizsgálatát, hogy a fehérvérsejtek által felszabadított mikrovezikulák mérhetően megjelennek-e periprotetikus fertőzésekben, valamint annak eldöntését, hogy ezek a mikrovezikulák diagnosztikus eszközként szolgálhatnak-e szeptikus, valamint aszeptikus protézis lazulás elkülönítésében.

TDK kategória díjazott

Virtuális valóság felhasználási lehetőségei a gyermekonkológia területén

Erdős Sándor

Az onkológiai betegségek egyik lehetséges gyógymódja a kemoterápiás kezelés, ami számos mellékhatással jár. A leggyakoribb jelentett tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, anorexia, fáradtság és szorongás. Ezeket a tüneteket csak súlyosbítja a hospitalizáció miatt bekövetkezett stresszes állapot. Ezen hatások enyhítése egyelőre nem teljes mértékben megoldott, így érdemesnek találjuk újszerű, újító megoldások kipróbálását. Kutatásunk célja, hogy feltérképezzük a virtuális valóság (virtual reality – VR) felhasználási lehetőségeit a gyermekonkológia területén. Kutatásunkban a VR szubjektív pszichológiai jellemzőin kívül fiziológiai hatásait is vizsgálnánk kemoterápiás kezelés alatt gyermekekben. A kutatás hipotézisei a következők: 

  1. A VR kezelés csökkenti a szorongást, fájdalom- és fáradságérzetet a kontroll kondícióhoz képest.
  2. A VR kezelés csökkenti a pulzust, vérnyomást és bőrimpedanciát.
  3. A VR kezelés csökkenti a fogyasztott hányáscsillapítók, illetve fájdalomcsillapítók mennyiségét.

A vizsgálatba kb. 50 főt tervezünk bevonni, akik a 8-18 éves korosztályba tartoznak és a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika betegei.