Dinamikusan, az elmúlt öt évben 30 százalékkal növekedett a Semmelweis Egyetem nemzetközi együttműködéseinek száma, és köztük a világ élvonalbeli egyetemeivel kötött megállapodások, valamint ezzel párhuzamosan a hagyományos és a kiválósági mobilitási programok száma – számolt be dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője. Az igazgatóság tevékenységének legutóbbi újításaként immár térítéses nemzetközi rövidprogramokat is kínál a világ számos részéről érkező érdeklődők számára. Az új feladatkör nyomán a küldetését is újradefiniálta az igazgatóság, amely mottója: Semmelweis for Global Health.

Dr. Pop Marcel, a Semmelweis Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem nemzetközi felsőoktatási térben való újrapozicionálása érdekében az egyetem felsővezetése felismerte a nemzetköziesítésben rejlő lehetőségeket, és ezáltal kiemelten támogatja a nemzetközi hálózatok építésére irányuló törekvéseket.

Dr. Pop Marcel igazgató vallja, hogy a Semmelweis Egyetem komplex tevékenysége nyomán jelentős hatást gyakorol globálisan az egészségügyi rendszerekre: „Több mint 40 éve képzünk immár 119 országból érkező orvosokat és egészségügyi szakembereket, mobilitási programjaink keretében évente több száz hallgató, oktató és kutató érkezik hozzánk és látogat el valamelyik partnerintézménybe, publikációs aktivitásunk nyomán kutatóink a világ minden táján ismertek és elismertek. Mindezeknek köszönhetően egyetemünk nemzetközi beágyazottsága, nemzetközi kapcsolati hálózata és együttműködési rendszere folyamatosan bővül, dinamikusan fejlődik. Folyamatosan nő és diverzifikálódik a nemzetközi hallgatók köre, egyre több képzést kínálunk angol és német nyelven. Számos kutatási projektet valósítunk meg nemzetközi partnerekkel történő kooperációban, következésképp a tudományos outputunk is folyamatosan növekszik, egyre több nemzetközi konferenciának, szimpóziumnak vagyunk házigazdái.”

Mindezek összessége erős nemzetközi láthatóságot, regionális, sőt globális jelenlétet is eredményez, hiszen, ahogy dr. Pop Marcel fogalmaz, „az itt végző nemzetközi hallgatók, valamint a hozzánk látogató oktatók, kutatók és egészségügyi szakemberek azt a tudást viszik magukkal világszerte, amelyet a Semmelweis Egyetemen szereznek”.  Ráadásul az egyetem a klinikai ellátásban is nemzetközi hatást fejt ki a rövidebb vagy hosszabb gyakorlatokra vagy továbbképzésekre külföldről ide érkező egészségügyi szakembereken keresztül is – szögezte le az igazgató. Ennek konkrét példájaként pedig a Harvard Medical School Semmelweis Egyetemen megvalósuló programot emelte ki, amely a közép- és kelet-európai régió klinikai kutatásait, ezáltal az itt élők életminőségét javíthatja.

Mint hozzátette, az elmúlt fél évtizedben az együttműködési megállapodások száma 240-re nőtt, a hagyományosnak tekinthető német és amerikai partnerek sorát olyan élenjáró egyetemekkel bővítve, mint a Harvard Egyetem, az Oxfordi Egyetem, a King’s College London, a Szingapúri Nemzeti Egyetem, vagy a Tokiói Orvostudományi Egyetem – sorolta a frissebb együttműködéseket az igazgató.

Emellett a már meglévő nemzetközi partnerkapcsolatok is folyamatosan mélyülnek, így 2023 novemberétől folytatódik a 11 európai egyetemet magában foglaló EUniWell hálózattal ‒ annak alapító tagjaként ‒ kötött konzorciumi megállapodás és a EUniWell Seed Funding Program. 2024. szeptember 18-án a szövetség égisze alatt a Horizon 2020 keretprogram #Research projektjének zárókonferenciáját is a Semmelweis Egyetem szervezi, ezt pedig szeptember 19-én a Times Higher Educationnel közösen, az egészség és jóllét témájában tartott budapesti nemzetközi fórum követi – tette hozzá dr. Pop Marcel.

Bővülő lehetőségek: nemzetközi mobilitások

A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága egyik fő tevékenységi területeként mobilitási lehetőségekkel támogatja az egyetemi hallgatókat, oktatókat és munkatársakat a külföldi tapasztalatszerzésben. A kiutazások száma itt is számottevő, 32 százalékos emelkedést mutat az elmúlt ötéves időszakban, míg a pályázatokból elnyert támogatási keretösszeg megkétszereződött, így az igazgatóság kezelésében az elkövetkező években a Pannónia Ösztöndíjprogram keretében elnyert 660 millió forint összeg áll a nemzetközi mobilitások támogatására. Dr. Pop Marcel külön kiemelte a 2024. július 1-jétől elérhető Pannónia Ösztöndíjprogramot, amely nemcsak Európán belül, de a kontinensen kívül is segít jobban kiaknázni a már meglévő partnerkapcsolatokat, az ezen belül elkülönített kiválósági ösztöndíj pedig a világ legjobb 250 egyetemét célzó mobilitást tesz lehetővé emelt támogatási összeggel.

2014-ben az igazgató szorgalmazására csatlakozott az egyetem a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramhoz, amely így az egyetemen belül a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának kezelésébe került, a világ 90 országából érkező hallgató számára biztosítva lehetőséget arra, hogy hazánkban, és azon belül a Semmelweis Egyetemen szerezzenek diplomát. A program résztvevőinek száma az elmúlt öt évben megkilencszereződött, a 2023-2024-es akadémiai évben pedig már meghaladta a 400 főt, ami, amellett, hogy jelentős kormányzati támogatással jár, „az elmúlt 10-15 év egyik legmarkánsabb, legerősebb nemzetköziesedési eszköze” – véli az igazgató.

A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága Mobilitási Irodájának kiemelkedő munkáját idén a Tempus Közalapítvány Nívódíjjal ismerte el.

Növekvő portfólió: nemzetközi rövidprogramok

A nemzetközi rangsorokban elért eredményekből származó elismertség a kurrikulumon kívüli képzések iránti érdeklődést is növelte. Eleinte eseti jelleggel, majd egyre nagyobb számban érkeztek az egyetemi karokhoz olyan megkeresések, amelyekben főként ázsiai, közel-keleti és észak-amerikai országokból kívántak érdeklődők díjazás ellenében tanterven kívüli, jellemzően 2 héttől 3 hónapig terjedő képzéseken részt venni, akár elméleti, akár kutatási, akár klinikai területen. Az egyetem által kínált rövidképzések közül nemzetközi szinten unikálisak például a kadáver kurzusok. Mivel a rövidprogramok és tanulmányutak nem igazodnak az egyetemi kurrikulumhoz, így azok megvalósítása, és az egyetem rendszeres működésébe illesztése összehangolt pénzügyi, adminisztratív és szervezési megoldásokat igényel – hangsúlyozta dr. Pop Marcel.

Az így körvonalazódó új feladatkört az igazgatóság idén tavasszal strukturálta, a jelentkezési folyamatot egyszerűsítette és honlapján új formában tette elérhetővé.

Ilyen rövidprogram keretében vettek részt nyáron négyhetes elméleti és klinikai képzésen kínai hallgatók. A közeljövőben a Fogorvostudományi Kar és a Pető András Kar szintén fogad hallgatókat ilyen formában, így ez a portfólió is folyamatosan bővül és erősödik – vázolta fel a terveket az igazgató.

Ezt az új feladatkörrel és munkaerővel kibővült, letisztult portfóliót, valamint az e mentén újragondolt küldetés bemutatását célozza az igazgatóság új rövid videója és a hozzá megfogalmazott új jelmondat is.

A Semmelweis for Global Health mottóval, a Semmelweis Egyetem egész világra kiterjedő hálózatát jelképező animációval azt szeretnénk üzenni, hogy a partnerségi kapcsolataink, a mobilitási lehetőségek és az általunk kínált programok hármasságával nemcsak mi fejtjük ki hatásunkat a világ minden táján, de a hozzánk érkezők is kölcsönösen hatást gyakorolnak ránk

– mutatott rá dr. Pop Marcel. „Az olyan külföldi szerepléseinkkel, mint a filmvetítések, a kihelyezett képzéseink diplomaátadói, az Alumni-találkozók, vagy épp a szeptemberben Németországban esedékes Heidelberg–Freiburg–Semmelweis szimpózium, mind alakítjuk a Semmelweis Egyetemről alkotott képet. Ezeknek is köszönhető, hogy nagy lelkesedéssel jönnek ide a világ minden tájáról tudás- és tapasztalatcserére, valamint, hogy tanuljanak és együttműködjenek szakembereinkkel” – fogalmazott.

Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága; illusztráció: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.