Közös nemzetközi webináriumot tartott a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az UNICA európai egyetemi hálózat szervezésében, „A COVID-19 megközelítése orvosbiológiai, társadalmi és jogi aspektusból” címmel. Az online konferencia célja az volt, hogy a résztvevő szakemberek multidiszciplináris megközelítésben számoljanak be a COVID-19-el kapcsolatos tapasztalataikról. Az esemény nyitóelődását dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tartotta.

A webináriumot dr. Luciano Saso, az UNICA elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az UNICA igyekszik a lehető leghatékonyabban reagálni a jelenlegi kihívásokra, kihasználva a digitális technológia adta lehetőségeket annak érdekében, hogy az online térben valósulhassanak meg a konferenciák és szemináriumok. Emellett külön kifejezte örömét, hogy két, ugyanazon városban működő UNICA-tag fogott össze, hogy a mostani programot közösen megszervezze.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora a megnyitón mondott köszöntőjében rámutatott a rendkívüli kihívásokra, melyeket a koronavírus okozott a felsőoktatásban, kiemelve, hogy az olyan szervezetek, mint az UNICA mennyire hasznos fórumot jelentenek a tapasztalatcserére.

Bevezetőjében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora megköszönte, hogy kiemelkedő tevékenységével az UNICA hozzájárul a magyar felsőoktatás megerősödéséhez és nemzetközi láthatóságához. Rámutatott a webinárium időszerűségére, melyben a COVID-19 betegséget és az általa támasztott kihívásokra adott válaszokat több megközelítésből mutatják be az előadók. Kiemelte, hogy a járvány megjelenése során a Semmelweis Egyetem példát tudott mutatni a magas szintű online oktatás és a betegellátás megszervezésében, és az ország védelmi stratégiájának kidolgozásában is vezető szerepet játszott.

A konferencia nyitóelődásában dr. Merkely Béla bemutatta a Semmelweis Egyetem vezetésével, a négy orvosképző részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal szervezésében és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat, a H-UNCOVER eredményeit. Kiemelte a négy magyarországi orvostudományi egyetem „őrszem” szerepét, a H-UNCOVER részletes elemzése mellett pedig kitért az új típusú koronavírus legfőbb sajátosságaira, a járvány magyarországi első és második hullámának összehasonlítására, valamint a környező országok statisztikáira is.

A konferencia ezután két 90 perces szekcióval folytatódott, az esemény két moderátora dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese és dr. Orosz Éva, az ELTE Társadalomtudományi Kar szociálpolitika doktori programjának vezetője volt. Az első szekcióban a biomedikális, míg a másodikban a társadalmi és a jogi aspektus köré épültek az előadások.

A Semmelweis Egyetem részéről az első blokkban dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója tartott előadást „A COVID-19 páciensek klinikai menedzsmentje” címmel. A blokk további előadói dr. Joan Soriano, a spanyolországi La Princesa egyetemi klinika pulmonológiai osztályának vezetője és dr. Alice Street, az Edinburghi Egyetem oktatója voltak. A H-UNCOVER kapcsán dr. Soriano jelezte, hogy intézményük szívesen együttműködne a Semmelweis Egyetemmel, melynek keretében összehasonlító vizsgálatot lehetne végezni a járvány hatásaival kapcsolatban. Dr. Szabó Attila erre reagálva elmondta, hogy az egyetem nyitott az együttműködésre, különösen mivel a H-UNCOVER folytatását is tervezik a közeljövőben. A második blokk előadói között szerepeltek az ELTE, a berlini Humboldt Egyetem, valamint az Ankarai Egyetem munkatársai. Az eseményhez körülbelül 80 résztvevő csatlakozott.

A Semmelweis Egyetem 2020. január 1-jén lépett be az UNICA hálózatába. A római székhelyű egyetemi hálózat 1990-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse az európai fővárosi egyetemek együttműködését, közös pályázati tevékenységét különböző prioritások mentén, úgymint nemzetköziesedés és mobilitás, kutatás-fejlesztés-innováció, doktori képzés, oktatásfejlesztés, egyetemi menedzsment és fejlesztési stratégiák, társadalmi implikáció és felelősségvállalás. Jelenleg 37 európai főváros 53 egyeteme tagja a hálózatnak, Magyarországról csak a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az UNICA minden évben több tematikus konferenciát szervez a tagegyetemeken különféle témákban nyolc munkacsoport közreműködésével, melyek egy-egy területre specializálódtak (oktatási, kutatási, doktori képzés, nemzetközi, PR és kommunikáció, környezetvédelem-fenntarthatóság, egyetemek társadalmi szerepe). Idén – a kialakult nemzetközi járványügyi helyzetre való tekintettel – több webináriumot is szervezett az UNICA különféle témákban a tagintézmények részvételével.

Módos Diána (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága), Deme Tamás 
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (kiemelt kép), Dr. Merkely Béla Facebook oldal, NKI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.