Semmelweis Hőse kitüntetést adott át a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársainak a pandémia alatt tanúsított áldozatkész helytállásuk elismeréséül dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes. A klinika előadótermében megtartott eseményen hatvan munkatárs vehetett át oklevelet és emlékplakettet.

A pandémia legsúlyosabb hullámai hazánk és a világ valamennyi egészségügyi rendszerét próbára tették, ma már szerencsére csak emlékként élnek bennünk – de éles, meghatározó emlékként, melyet nem feledünk. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika – a Semmelweis Egyetem zászlóshajójaként – egy emberként állt bele a COVID-ellátásba, oroszlánrészt vállalva a feladatokban – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója kifejtette, a koronavírusos betegek részben a súlyos légzési elégtelenség, részben egyéb kardiovaszkuláris betegségük miatt kerültek a klinikára. Eközben a járvány alatt is folytatták a kardiológiai ellátást, továbbá a klinika a COVID-ECMO kezelések hazai bástyájává vált, az intenzív terápiás osztálynak pedig egy új betegségcsoporttal kellett szembenéznie. Jelentős szerepet vállaltak a H-UNCOVER vizsgálat lebonyolításában, majd később a védőoltások beadásában is.

„Legyen szó a szűrésekről, az oltásokról, a fertőzöttek gyógyításáról, a hiteles tájékoztatásról vagy a COVID-19-cel kapcsolatos kutatásokról, egyetemünk és klinikánk nemcsak helyt állt, de egyenesen előrelépett. A US News 2023-as szakterületi rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer kategóriában világszinten ma már a 43. helyen áll”

– mutatott rá a rektor.

Kiemelte a csapatmunka fontosságát az eredményes gyógyításban, és megköszönte a most díjazottak felelősségteljes, áldozatkész munkáját:

„A Semmelweis Egyetem és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika büszke és hálás az elmúlt időszakban tanúsított munkájukért – ezt fejezi ki ez az elismerés is. Bármely területen és munkakörben dolgoznak, közvetve vagy közvetlenül, mind ahhoz járultak hozzá, hogy kevesebb legyen a fertőzött, és minél több legyen a gyógyult, egészséges ember.”

Ezt követően dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes adta át a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika hatvan dolgozójának a Semmelweis Hőse oklevelet és emlékplakettet.

A díjazottak névsora ide kattintva olvasható. (pdf)

Tasnádi Róbert
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.