Változókornak vagy klimaxnak az utolsó havi vérzés időpontját néhány évvel megelőző, és azt követő életszakaszt nevezzük. Ez az időszak a petefészek hormontermelésének fokozatos csökkenésével jár, ami végül a menstruációs ciklus megszűnéséhez vezet. A menopauza általában a negyvenes évek végén jelentkezik, de az időpont egyénenként változhat, ahogy az is, hogy a megváltozott hormonális állapothoz való alkalmazkodás kinél mennyi idő alatt és milyen tünetekkel zajlik le.

A menopauza az ismert fizikai (hőhullámok, alvászavar, hajhullás, vizesedés) panaszokon túl, mentális változásokkal is együtt jár. Ráadásul nem csak a hormonváltozások miatt hullámzik az érintettek hangulata, de az életközepi krízis is ekkorra csúcsosodik ki.

– emeli ki Dr. Varga Péter, a családbarát egészségügyi programok vezetője, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének igazgatója.

Sok nő észlelhet hangulati panaszokat a menopauza során, beleértve például a szomorúságot és az ingerlékenységet. Az álmatlanság vagy az alvás minőségének romlása szintén befolyásolhatja a mentális állapotot, nem beszélve a csökkent koncentrációról, szorongásról, az öregedéstől való félelemről. A munkahelyen bizonytalannak, otthon pedig – különösen, ha a gyerekek már kirepültek a családi fészekből – haszontalannak érezhetjük magunkat. A termékenység elmúlásában sokan a nőiség elvesztését látják, ami a párkapcsolatokra is megterhelő lehet. Egy szó mint száz, nem könnyű nőnek lenni, pláne nem változókorúnak. 

Ezt felismerve alakította ki „Változókör” programsorozatát a Családbarát Egyetem Központ, a klimaxon áteső munkatársak támogatására. Az események és a közösség alapélménye, hogy bár mindannyian egyediek vagyunk, de egyikünk sincs egyedül a problémájával. (A következő hónap programjairól itt olvashat bővebben.)

A változókori mentális egészségre fókuszálva, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének szakembereivel mindfulness alapú kognitív terápiás csoportot indítunk májustól, melybe várjuk az érintett munkatársnőket. 

Mi is az a mindfulness?

mindfulness szót általában tudatos jelenlétként szoktuk fordítani, és azt jelenti, hogy a múlton való rágódás és a jövőn való aggodalmaskodás helyett tudatosan a jelenre irányítjuk a figyelmünket, azaz arra, ami a testünkben, a lelkünkben, a környezetünkben éppen történik. Az érzékletek tudatosítása tehát nagy hangsúlyt kap a folyamatban, melynek során létrejön egy speciális figyelmi állapot és tudati beállítódás. A rendszeres gyakorlás ítélkezésmentesen, elfogadóan, a jelen pillanatot fókuszba állítva megnöveli a mentális folyamatokkal összefüggő tudatosságot. Mindezek nyomán csökken a hangulati és szorongásos zavarok kialakulásának esélye, javul a figyelmi kapacitás, és a nehézségekkel is könnyebben meg tudunk küzdeni, emellett a gyakorlásnak jelentős egészségvédő hatása is van.

Ugyan a mindfulness a buddhizmusban gyökerezik, mégsem szükséges a gyakorláshoz semmiféle spirituális beállítódás vagy vallási elköteleződés. A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia nyolc hétig tart, ugyanakkor a résztvevők nemcsak az üléseken, hanem azok között, illetve a program lezárulta után is rendszeresen gyakorolnak azért, hogy az új készség kialakításával egyre inkább a jelenben tudjanak élni. A mindfulness gyakorlatok közé tartozik például a tudatos légzés, a testpásztázás vagy az együtt lenni a nehézségekkel meditáció, melyek segítenek a figyelem összpontosításában és a jelen tudatos megélésében.

Klinikai vizsgálatok támasztják alá a mindfulness alapú kognitív terápia hatékonyságát a többi között a hangulati és szorongásos zavarok kezelésében. A rendszeres gyakorlás hozzájárul az érzelmi egyensúlyhoz, a stressz csökkentéséhez, a jobb koncentrációhoz és a mentális jól-léthez”

– összegzi Kele Tímea klinikai szakpszichológus, a mindfulness alapú kognitív terápiás csoport vezetője.

A csoport – tervezetten – május 23-án indul, legfeljebb 12 fővel. A résztvevők nyolc héten át, heti egy alkalommal találkoznak személyesen (1091 Budapest, Üllői út 25. City Corner irodaház). A részvételhez ugyan semmilyen előképzettség nem szükséges, de azt kérjük, hogy csak azok a kollégák jelentkezzenek, akik vállalni tudják, hogy legfeljebb egy hiányzás mellett részt tudnak venni az üléseken, illetve, hogy a csoportos alkalmak között rendszeresen gyakorolnak.

regisztráció

Fontos tudnivalók!

  • A csoport indulása előtt minden jelentkezővel négyszemközt, személyesen is beszél a csoport vezetője.
  • Az 1. mindfulness csoport indulása: 2024. május 23. (csütörtök) 16:30
  • A tréningalkalmainak időpontjai:
    1. május 23.,
    2. május 30.,
    3. június 6.,
    4. június 13.,
    5. június 20.,
    6. június 27.,
    7. július 4.,
    8. július 11.