Az idén több, menopauza-központú eseményen vehettek részt munkatársaink a helloklimax programmal megvalósult együttműködésnek köszönhetően. Az egyetem munkavállalóinak nagyjából harmada lehet aktuálisan érintett a klimax tüneteiben. Fontos tehát, hogy olyan elfogadó és figyelmes szemléletet alakítsunk ki, ahol méltó környezetben dolgozhat minden munkatárs. 

Szeptember 18-án az egyetem főnővéri csoportjának konfliktuskezelési workshopot tartott Bócsi Rita, a helloklimax csoport mentálhigiénés szakembere, trénere. A konfliktuskezelési stratégiák megismerése mindenki számára hasznos, azonban a menopauza idején felerősödik ennek a tudásnak a jelentősége: a klimax – a hormonváltozások hatására – hangulatingadozással, szorongással, általános lelki instabilitással járhat.

A workshop-résztvevők előzetesen a Thomas-Kilmann  tesztet töltötték ki, mely a konfliktushelyzetben gyakorolt automatizmusokról ad képet a kitöltőnek. A teszt alapján öt stratégia különíthető el két tengely, az önérvényesítés és az együttműködés mentén:

  • Versengő,
  • Problémamegoldó,
  • Kompromisszumkereső,
  • Elkerülő,
  • Alkalmazkodó.

A teszt eredményeinek értelmezése során mindenki felismerte a saját konfliktuskezelési mechanizmusait, majd a tréner segítségével kielemezték a fejleszthető területeket. Ezt követően a  munkahelyi konfliktusok kerültek a figyelembe középpontjába. A gyakorlat során a résztvevők valós problémáikat vetették fel, majd igyekeztek egymást támogatva megoldási lehetőségeket kínálni. 

A visszajelzések alapján jó hangulatú délutánt töltöttek együtt a főnővérek, a és olyan ötletekkel távoztak, melyet a mindennapok konfliktusai során hasznosíthatnak. 

A résztvevőktől visszajelzést kértünk:

  • A visszajelzések alapján mindenkinek javult a hangulata a workshop hatására.
  • A csoport tagjai hasznosnak találták az önismereti tesztet és annak alapos kielemzését.
  • Többen jelezték, hogy esetmegbeszélés-központú workshopokon szívesen részt vennének máskor is.
  • Pozitívan hatott az a felismerés, hogy egy-egy helyzettel nincsenek egyedül: mindenki küzd hasonló problémákkal.

Szeptember 26-án klimax-tabumentesítő előadást tartott az érdeklődő munkatársak számára Koch Mária, a helloklimax program alapítója. Koch Mária személyes klimax-tapasztalata és sok évnyi kutatás alapján hozta létre a programot, célja, hogy a menopauzáról szóló diskurzus bekerüljön a köztudatba, legyen olyan természetes a klimaxról és tüneteiről beszélni, mint akár a serdülőkori változásokról. Ha beszélünk róla, oldódni fog a tabusítás és a változókori pszichés és testi tünetekkel szemben is elfogadóbbá, megértőbbé válunk, az érintetteknek nem kell egyedül megküzdeni a problémákkal, tudatosulhat bennük, hogy nincsenek egyedül.

A tabumentesítő előadás érintette a klimax fizikai és pszichés tüneteit, ezek munkahelyi teljesítményre és párkapcsolatra gyakorolt hatását. A hormonok ingadozását kísérő pszichés tünetek megjelenésével az érintettek sokszor érezhetik úgy, mintha kicseréltek volna őket. A hangulatingadozás, az állandósult fáradtságból is eredő szorongás megkeseríti a mindennapokat, megnehezítheti a munkavégzést és az emberi kapcsolatokat, ugyanakkor az önelfogadás, az önszeretet segít ennek az állapotnak az átvészelésében.

A Családbarát Egyetem Központ mentális, pszichológiai egészségprogramjának keretében az egyetem munkatársainak és hallgatóinak lehetőségük van egyéni pszichológiai konzultációra, valamint csoportos (pl. stresszkezelő, kiégést megelőző) foglalkozások igénybevételére.