A Semmelweis Egyetemen februárban Női Vezetői Klub alakult. A programsorozatot a Családbarát Egyetem Központ hívta életre a nemi esélyegyenlőség előmozdítása érdekében:

A Semmelweis Egyetem dolgozóinak több mint kétharmada nő, ugyanakkor a vezetőknek kevesebb mint fele kerül ki a hölgyek közül, és minél magasabb vezetői szinteket vizsgálunk, annál alacsonyabb a nők képviselete. A felsővezetői pozíciókat jellemzően férfiak töltik be, és ugyanez igaz a legfontosabb döntéshozó és képviseleti testületek, a Szenátus és az egyetemi bizottságok többségének összetételére is.” 

– hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Kormos Andrea rektori kabinetvezető, a Női Vezetői Klub védnöke.

Az első féléves program előkészítésekor a Központ célja az volt, hogy a női vezetők kezébe olyan könnyen használható eszköztárat adjanak, mely elősegíti az együttműködést, a problémamegoldást és a csapatszervezést. A FranklinCovey szervezetfejlesztő iroda szemléletformáló hét alkalmas tréningje mellett döntöttek, melynek időtartama lefedte az első félév ütemtervét. Az előregisztráció során a szervezők az egyetem női vezetőinek szűkebb körét, a magasabb vezetőket invitálták meg a részvételre, ennek oka egyrészt a programsorozat pilot-jellege, másrészt a személyes részvételt igénylő tréning helyszínének befogadóképessége volt. 

Dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna tréner-tanácsadó segítségével a résztvevő  vezetők megismerkedtek a kiemelkedően eredményes emberek 7 szokásával. A képzés anyaga az igazságosság, az integritás, az őszinteség és az emberi méltóság örök érvényű alapelveire helyezi a fókuszt, így azok minden területen, minden életszakaszban segítséget nyújtanak a személyes, valamint a csapat- és szervezeti eredményesség eléréséhez.

Az első alkalom után kialakult nagyjából 30 fős csoport, melynek tagjai szinte minden tréningen részt vettek. A klub tagjai között az egyetem minden szakterülete képviseltette magát: mind a hat kar, a Klinikai Központ, a Doktori Iskola, a szakképző intézmények, illetve a rektori és a kancellári támogató terület vezetői csatlakoztak a programsorozathoz.

Az oktatásokat követő beszélgetések során öröm volt látni, hogy a munkahelyi meetingeken túl, egy sokkal informálisabb környezetben is találkozhatnak a vezetők, közösség szerveződött teljesen különböző hátterű és szakértelmű munkatársakból. 

Az első félév utolsó Női Vezetői Klubját rendhagyó módon a Szenátusi Teremben tartották, ahol a résztvevők számára emléklappal és logózott prémium édességgel kedveskedett a klub védnöke, Dr. Kormos Andrea. 

Az interaktív előadások prezentációját azon vezetők is követhették, akik egy-egy alkalommal személyesen nem tudtak megjelenni a klubban, ugyanis a képzés tananyaga elektronikusan is elérhető a regisztrálók számára.

A tananyag nem kizárólag vezetőknek szól, a 7 szokás elsajátítása és alkalmazása mindenkinek hasznos lehet:

1. szokás: Legyen proaktív!

Fókuszáljon arra, amire hatással van, és amit irányítani tud – aztán tegye meg!

2. szokás: Tudja előre, hová akar eljutni!

Határozza meg, mit jelent az Ön számára a siker, és tervezze meg, hogyan éri el!

3. szokás: Először a fontosat!

Helyezze előtérbe és érje el legfontosabb céljait ahelyett, hogy folyamatosan a sürgős dolgokra reagál!

4. szokás: Gondolkodjon nyer-nyerben!

Magas bizalmi szintű kapcsolatok építésével növelje az együttműködés eredményességét!

5. szokás: Először értsen, aztán értesse meg magát!

Legyen hatással másokra azzal, hogy valóban megérti a szükségleteiket és a nézőpontjukat!

6. szokás: Teremtsen szinergiát!

Törekedjen az olyan innovatív megoldásokra, amelyek előnyt kovácsolnak a különbségekből, és minden kulcsérintett javát szolgálják!

7. szokás: Élezze meg a fűrészt!

Növelje a motivációját, energiaszintjét és találja meg a munka-magánélet közti egyensúlyt azáltal, hogy rendszeresen időt szán a feltöltődésre!

Szeptembertől új struktúrában folytatódik a Női Vezetői Klub, olyan programok és előadások várhatóak, melyek nem kapcsolódnak egymással szorosan össze, így azok számára is érthető és élvezhető lesz, akik csak egy-egy alkalmon tudnak részt venni.