A sporttáborokat és a művészeti tábort követően júliusban két helyszínen, négy héten át nyári napközis táborban vettek részt az egyetemi polgárok általános iskolás gyermekei. A Családbarát Egyetem Program keretében szervezett, és a Pető András Kar szakmai támogatásával megvalósult turnusok kedvező árú, tartalmas és változatos időtöltést biztosítottak a nyári szünidő idejére.

A Családbarát Egyetem Központ idén először szervezett nyári táborokat a munkatársak gyermekeinek, ebből következően a nem tematikus napközis táborok első turnusára bátortalanul indult a regisztráció. Konduktoraink szakmaiságának, hozzáállásának köszönhetően ugyanakkor hétről hétre emelkedett a létszám, több gyerek kifejezetten kérte, hogy csatlakozhasson hozzánk a következő hetekben  – számolt be a tapasztalatokról Frank Tamás, a táborok operatív vezetője.

A gyerekek élménybeszámolói alapján a szülők bizalma épült, megtapasztaták, hogy hozzáértő, megbízható kezekben vannak a gyerekeik. Pedagógusként a konduktorok felé irányuló szeretetet, és a szülőktől érkező hálás mosolyokat értékelem a legnagyobb sikernek

– tette hozzá Frank Tamás.

A napközis tábort négy héten át két helyszínen, Pesten a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) és Budán a Pető András Kar (PAK) Villányi úti iskolájában szervezték meg. A Semmelweis Egyetem legújabb családtámogatási programját úgy alakították ki, hogy a lehető legszélesebb idősávban lefedje a dolgozók munkaidejét: reggel héttől délután hatig biztosítottak változatos időtöltést a gyerekeknek. 

A közös reggelit követően a délelőtt mindig tartalmasan telt. Általában valamilyen érzékenyítő foglalkozással indult a nap. A gyerekek megtapasztalhatták, hogy milyen kihívásokkal élik a mindennapi életüket a mozgásban, hallásban, látásban akadalyozottak.

„A látássérültek esetében a becsukott szemmel közlekedést, mozgást, öltözést szoktuk szemléltetni leggyakrabban. Emellett a gyerekek átélhették, hogy milyen a közlekedés kerekesszékkel, vagy milyen összekötözött ujjakkal írni” – sorolta Frank Tamás, majd hangúlyozta: az érzékenyítést ugyanolyan rugalmasan kezelték a konduktorok, mint minden mást. Ha azt tapasztalták, hogy a gyerekek aznap kevésbé nyitottak, inkább mozgásra, szabad játékra vágynak, akkor lerövidítették vagy teljesen elhagyták a programelemet. A délelőttbe általában vetélkedők, pingpong meccsek, online játékok vagy az Orczy-park felújított játszótere is belefért.

A közös ebédet követően, főként az alsós gyerekekre való tekintettel csendespihenőt iktattak be. A táborozók jógamatracokon pihenték ki a rengeteg élményt, miközben a konduktorok mesét olvastak vagy vetítettek számukra. A délutánt mindkét telephelyen helyszíni programokkal töltötték meg, hiszen így tudták a szülőket leginkább támogatni a munkaidő vége utáni logisztikában  – emelte ki az operatív vezető. Folytatódott a pingpong, csocsó, fogójátékok végtelen sora.

Munkatársak visszajelzései

„Köszönöm a táborozási lehetőséget. A gyerekeim nagyon élvezték a tábort, és még biztos sokáig fogják emlegetni.”

„Lányom jól érezte magát, a jelenlévő konduktorok is kedvesek és figyelmesek voltak.”

„Nagyon köszönjük a tábor megszervezését. Gyermekeink nagyon élvezték a színes programokat (főként a cirkusz volt nagy élmény) a családias hangulatot, a finom ételeket, a gondoskodást és az ajándékokat.”

A hét turnus szinte minden hetére jutott egy-egy különleges program. A Családbarát Egyetem Központ jóvoltából az első héten a Fővárosi Nagycirkusz Rain Esőcirkusz előadását nézhették meg a gyerekek, ahol kulisszák mögé is betekinthettek. Három héten át heti egyszer az Orczy Kalandparkot próbálhatták ki a táborozók, de három alkalommal kutyás érzékenyítő foglalkozást is szerveztek, illetve minden héten környezetvédelmi érzékenyítő programmal készültek a gyerekeknek.

A program keretében megvalósult nyári táborok mindegyikében egyetemi ajándékcsomaggal köszönték meg a szervezők az együtt töltött időszakot a gyerekeknek. A vászontáskába Semmelweis Egyetem logóval ellátott pólót, nyári strandlabdát, legyezőt, frizbit és kulcstartót csomagoltak. 

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem, Frank Tamás