A csontritkulás, avagy osteoporosis egy olyan betegség, amelyre jellemző az alacsony csontsűrűség és a csontszövet szerkezetének károsodása, ez pedig a csontok törékenységének fokozódásával jár.

Elterjedt civilizációs betegség, mely nagyjából minden tizedik embert érint az 50 év feletti korosztályban. 

Kezdetben nem jár fájdalommal, meglétére sokszor csak a töréses balesetek után derül fény. Fontos a korai felismerés, mivel az elvesztett csont egy részét mennyiségileg vissza lehet építeni a rendelkezésre álló gyógyszerekkel is, de a megsérült szerkezetet már kevésbé.

A Családbarát Egyetem Program keretében igénybe vehető csontsűrűségméréssel megállapítható, hogy a csontok szilárdságában van-e valamilyen kóros elváltozás, fennáll-e a csontritkulás vagy elindult-e az afelé haladó folyamat.

Az elenyésző sugárterheléssel járó, nagyjából 20 perces vizsgálat során a vizsgálóasztalon fekvő páciens testét a készülék (denzitométer) a megfelelő helyeken átvilágítja és megméri, hogy milyen a csont sűrűsége a kritikus pontokon. A mérési eredmény kiértékelése alapján reumatológus szakorvos határozza meg a további szükséges vizsgálatok menetét és a kezelési stratégiát.

A bejelentkezés részleteit ITT találja.