Tünet és panaszmentesen is lehetőség van a rendszeres szűrésre, melynek célja a betegségek megelőzése. A szűrést követő hatékony terápia alkalmazásának feltételei adottak.
A szűrővizsgálatokat a Semmelweis Egyetem szakemberei végzik, melyben törekszünk a legmagasabb minőségű ellátást biztosítani Polgáraink számára.

Az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért a Semmelweis Polgárok egész évben, folyamatosan jelentkezhetnek a szűrővizsgálatokra.

BEJELENTKEZÉS:
hétköznapokon 8 és 16 óra között 
Telefon: 06-30-685-9677 

E-mail: szurovizsgalatok.seszi@semmelweis-univ.hu


Prosztata szűrés:

Hazánkban a férfiak daganat miatti halálozásában a negyedik leggyakoribb ok a prosztatarák. A daganat kialakulása során évek telhetnek el, amíg panaszokat, tüneteket (pl. vizelési nehézségek, éjszakai vizelés, véres vizelet) okoz, ugyanakkor a kezdeti stádiumban egyáltalán nem tapasztalható semmilyen tünet. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, de legalábbis visszaszorítható. A leggyakrabban érintett korosztály az 50-70 év közöttiek, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal, akár 40-45 éves korú férfiakkal is. Ezért a prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata az alábbi két módon:

1) PSA (prosztata-specifikus antigén)vizsgálat, amely egy egyszerű vérvétellel jár

2) Rektális digitális vizsgálat, amely nem más, mint a prosztata végbélen át történő egyszerű, rövid és fájdalmatlan vizsgálata

A tünetmentes állapotban felfedezett betegség 90%-ban gyógyítható, míg ha már panaszok vannak, meggyógyítani már nem lehet, csak kezelni a fájdalmat, a panaszokat enyhíteni. Fontos, hogy még ne érezzen semmit, hanem a panaszokat megelőzve a szűrővizsgálat igénybevételével biztosítsa be saját egészségét.


Emlőrák szűrés:

Az emlőrák megelőzésben fontos szerepet játszik az önvizsgálat, a mammográfia (hagyományos mammográfia, emlő tomoszintézis) és az emlő ultrahang. 30-35 éves kor alatt az emlők és nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát végezzük. A mammográfiás vizsgálat álló helyzetben, speciális röntgen berendezéssel történik a jelenleg a legmegbízhatóbb és legmodernebb diagnosztikai eljárással.

A tomoszintézis során a röntgen sugárforrás az emlő feletti ívet követve mozog, miközben több felvétel is készül. A felvételeket a radiológus orvos áttekinti, ezt fizikális vizsgálat majd az emlők és a környéki nyirokrégiók ultrahang vizsgálata követi. Abban az esetben, ha a mammográfiás vizsgálatkor valamilyen eltérést találunk, további kiegészítő vizsgálatok válnak szükségessé. Érzékeny emlők esetén célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruáció első napját követő első két hétre időzíteni, de ettől való eltérés nem befolyásolja a vizsgálatértékelhetőségét, minőségét, valamint az eredmény pontosságát. A menstruációhoz való igazodás csak a fenti kényelmi szempontok alapján mérlegelendő. A vizsgálat előtt célszerű a bőrön lévő krémeket, izzadásgátlókat, kozmetikumokat eltávolítani.

Az emlődaganat az egyik leggyakoribb női daganattípus. Mindenkiben megvan egy bizonyos félelem a vizsgálat pozitív eredményétől, de az időben felismert daganat könnyebben kezelhető!


Nőgyógyászati rákszűrés: 

Minden nőnek érdemes nőgyógyászati szűrésen részt venni a szexuális élet megkezdésekor, illetve évente panasz és tünetmentesség esetén, mely az esetleges rosszindulatú folyamatok korai felismerésnek a záloga. A komplexszűrés során minden olyan szerv megvizsgálásra kerül, melyet a női nemi szervek közé sorolunk, és amelyekben daganat alakulhat ki, így kiterjed a méhnyak, méhtest, petefészek és az emlő vizsgálatára is.

A vizsgálat alapja a citológia mintavétel a méhnyakról. A teljes kőrű szűrésnek fontos része a hüvely ultrahang vizsgálata is, amely során a polypusok és miómák is jól felderíthetők, továbbá a petefészek elváltozásai is időben észlelhetők. A két kézzel végzett tapintásos vizsgálat megmutatja a méh és környezetének állapotát, esetleges érzékenységét, gyulladásos elváltozásait. Végül sor kerülhet az emlők tapintásos vizsgálatára is a teljes kőrű szűrés érdekében.

A rákszűrést érdemes a menstruációs ciklus közepére időzíteni (menstruációt követő 10-22. nap), mert a menstruáció előtti és utáni néhány napon előfordulhatnak a mintában olyan sejtek, amelyek megzavarják a vizsgálat eredményét.


MelanÓma szűrés

A melanóma az egyetlen rosszindulatú daganat, amelynek korai felfedezésére jó esély van, hiszen legtöbbször a bőrön alakul ki, és így észrevehető.

A melanóma leggyakrabban a bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki: ilyen sejtek vannak az ép bőrben és az anyajegyekben is.
Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel, a páciens teljesen gyógyítható. Amikor a melanóma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek (májba, tüdőbe, agyba, csontokba, stb.) és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanómát minél korábban észrevegyük. Ennek leghatékonyabb módszerét a szűrővizsgálatok jelentik. Egy laikus személy aligha tudja felfedezni az intő jeleket, vagy már csak túl későn teszi, míg a szűrések során felfedezett melanómákat legtöbbször még korai stádiumban ismerik fel.


Vastagbélrák szűrés

A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. A székletvérteszt a leggyorsabb, legegyszerűbb és fájdalommentes eljárás, ezért ajánlott ennek elvégzése. Amennyiben a teszt kimutatja a székletvért, mindenképp arra utal, hogy érdemes alaposabban kivizsgáltatni bélrendszerünk állapotát a minél korábbi felismerés és az eredményes kezelés érdekében.

 

Csontsűrűség – mérés

A csontritkulás, avagy osteoporosis egy olyan betegség, amelyre jellemző az alacsony csontsűrűség és a csontszövet szerkezetének károsodása, ez pedig a csontok törékenységének fokozódásával jár.

A csontritkulás tulajdonképpen egy néma betegség, hiszen kezdetben, sokáig nem jár fájdalommal, meglétére sokszor csak a töréses balesetek után derül fény.

Nőknek menopauza idején 45-50 év felett kétévente ajánlott csontsűrűség-mérést végeztetni, míg a férfiaknak 50-60 éves kor körül érdemes lehet a szűrést elvégeztetni, ha pedig van ismert kockázati tényező ( pl. családi előfordulás, pajzsmirigy túlműködés, máj-,vesebetegség, csontot károsító gyógyszer, így szteroid szedése) akkor kortól függetlenül.

Egyes típusos panaszoknál, így csontfájdalom, növekvő hátfájdalom esetén is szóba jöhet a vizsgálat, szakorvosi javaslat alapján.

A csontsűrűség-mérést az úgynevezett DEXA géppel végzik, amely egy röntgen technológián alapuló képalkotó berendezés. A DEXA az alsó gerincszakaszon, illetve a csontfejekben méri a csontsűrűséget kis dózisú röntgensugár segítségével, fekvő helyzetben. Maga a mérés egy egyszerű, gyors eljárás, amely nem jár fájdalommal.

A betegség megelőzésében elsődleges a mozgás, illetve nagyon fontos a kalcium dús étrend, a D-vitamin és a K-vitamin pótlása. A csontritkulásban szenvedő páciensek a reumatológusok gyógyszeres terápiát javasolnak, amely segíthet a csontok újraépítésében.