Az endometriózis

Fancsovits Veronika
2021. március 22. 

Tudtad, hogy az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10 %-át érinti? És azt tudtad-e, hogy a diagnózis felállításáig átlagosan 8-10 év telik el?
Ahhoz, hogy megértsük, mi az az endometriózis, tisztáznunk kell a szó jelentését. Az endometrium nem más, mint a méh legbelső rétege, a méhnyálkahártya, ami minden menstruáció során vérzés kíséretében leválik. A szó másik fele, az „osis”, pedig latinul érintettet jelent. Tehát az endometriózis egy olyan betegség, amikor méhnyálkahártyát, vagy ennek megfelelő szövetet találunk a méh üregén kívül bárhol a szervezetben. Megjelenhet a hasüregben számos helyen, például a belek falán, a húgyhólyagon, a petefészekben, a hashártyán, és nagyon ritka esetben akár a tüdőben is.

Régebben úgy tartották, hogy a menstruációs fájdalom normális, a női lét velejárója, ezért el kell viselni. Ma már tudjuk, hogy ez a fájdalom, különösen, ha nagyon erős, akár az endometriózis egyik tünete lehet. Ez a típusú fájdalom olyan erős lehet, hogy az illetőt akadályozza napi tevékenységeiben, munkaképtelenné teszi. Ezen kívül számos tünet merülhet fel, ami erre betegségre terelheti a gyanút. A tünetek attól is függhetnek, hogy mely szerveken találhatóak az endometrium szigetek. Sokaknál a menstruáció idejére korlátozódnak a tünetek, másoknál állandóan fent állnak. Gyakori a fájdalmas székletürítés, vizelés, fájdalom a szexuális élet során. Megváltozhatnak a székelési szokások, jelentkezhet hasmenés, illetve súlyos esetben akár vér található a vizeletben vagy a székletben. Előfordulhat, hogy egyesek folyamatos kismedencei fájdalomról számolnak be. A betegek egy részénél akkor derül fény az endometriózisra, amikor gyermeket szeretnének, azonban természetes úton ez nem lehetséges, ilyenkor meddőségi központokhoz fordulnak segítségért. Ahogy látjuk a tünetek nagyon szerteágazóak, éppen ezért fordulhat elő, hogy az érintettek először gasztroenterológushoz, vagy urológushoz fordulnak a panaszaikkal.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy endometriózisod van, de mindenképpen ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt, endometriózis specialistát. A kivizsgálás során fontos a tünetek részletes kikérdezése, és elengedhetetlen a hüvelyi ultrahangvizsgálat. Ha az endometriózis kiterjedtebb, akkor MRI felvételek is segíthetik a diagnózis felállítását. Jelenleg azonban a leghatékonyabb diagnosztikus módszer a műtét. Hastükrözéssel (laparaszkópos műtéttel) az egész hasüregben felfedezhetőek az endometrium felrakódások. Sokszor egy ilyen felderítő műtét során kezelés is történhet, illetve a beavatkozást végző orvosok fel tudnak készülni egy következő, kiterjedtebb műtétre, tudván, hogy hol találhatók az elváltozások.

Jelenleg az endometriózis kezelésére legjobb módszer a műtéti út. Laparaszkópos műtét során cél az összes elváltozás eltávolítása. Ezen kívül szükség lehet kiegészítő gyógyszeres terápiára. Fogamzásgátlókkal enyhíthetőek a panaszok, illetve erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítók szedése ajánlott. Ha a beteg szeretne családot alapítani, akkor akár a terhesség is megoldás lehet, ugyanis ez alatt a kilenc hónap alatt a hormonális ciklus felfüggesztődik, így az endometrium szigetek visszahúzódhatnak.

Ha bővebben olvasnál a témáról, keresd fel az Endometriózis Magyarország honlapját, Facebook oldalukon pedig sok érintett történetét olvashatod.

Források:
https://endometriozismagyarorszag.hu/
• Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve