2009. szeptember 25-én az anatómiai intézetek is programokat kínáltak a „Kutatók éjszakája” keretében. Intézetünk két helyszínen várta a regisztrált érdeklődőket:
 

1) Anatómiai Múzeum: tárlatvezetés

A Múzeum a 110. évét betöltött épület és mindkét Anatómiai Intézet büszkesége, hiszen Európában és a világon is az orvosi egyetemeken belül működő múzeumokkal összehasonlítva különlegesen szép állapotú és gazdag, nem utolsó sorban pedig egy évszázad munkáját felölelő gyűjteménnyel várja látogatóit. A kutatók éjszakájának keretén belül 18.00 illetve 18.30 perces indulással két csoportban vártuk az érdeklődőket. Dr. Baksa Gábor múzeumfelelős vezetésével igyekeztünk a legérdekesebb preparátumokat külön is bemutatni.

2) Tanterem: „Történetek az idegtudomány múltjából és közelmúltjából” c. előadás
 

Dr. Palkovits Miklós professzor agykutatásról és agykutatókról beszélt. Példákat sorolt azokról, akik nagy felfedezéseket tettek és azokról, akik felfedezéseiket későn vagy rossz helyen publikálták, s ezért elfeledték őket. Beszélt az etikus és etikátlan publikációkról, az érdemes és tévesnek bizonyult hírnévről. Agykutatókról, akik egyetlen nagy felfedezés révén lettek (és maradtak) világhíresek, nagy „öregekről” és sikeres fiatalokról. Beszélt az agy megismerésének történetéről, az agykutatók megbecsüléséről a régmúltban és a közelmúltban; példákat mondott az agyboncolás történetéből.


 

sl-vita2

(Fotó: Kiss József)