Rendhagyó módon a pezsgőkóstolásé volt a főszerep az Alumni Igazgatóság és az Országos Bortúra közös, adománygyűjtő rendezvény-sorozatának októberi, teltházas alkalmán. A Semmelweis Szalonban tartott, öt tételből álló pezsgőkóstoló vendégelőadója Füle Lídia (In Vino Lidia) borszakértő volt.

Az őszi félév első jótékonysági kóstolóját Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes nyitotta meg. Köszöntő beszédében örömét fejezte ki aziránt, hogy ilyen sok Semmelweis alumnus megjelent a rendezvényen és minden korosztály képviseltette magát, hiszen ezek a közösségi együttlétek a generációk közötti közösségépítést is nagyban támogatják. „A szervezők komolyan vették az egyetemnek azt a stratégia célját, hogy a magyar borkultúrát és a magyar bortermelőket szervezetten támogatja” – hangsúlyozta köszöntőjében, majd hozzátette, a magyar borvidékeket sokan részletesen ismerik, a pezsgőkóstolás és a pezsgőkészítés terén ugyanakkor van még mit megismerni.

Ma egy történelmi pillanathoz érkeztünk, hiszen nyolc borkóstoló után a mai napon egy pezsgőkóstolásnak lehetünk tanúi – mutatott rá, majd köszönetet mondott a szervezőknek, a résztvevőknek pedig kellemes kikapcsolódást kívánt.

Dr. Simon Botond, az Országos Bortúra társalapítója, a Semmelweis Egyetem alumnusa is köszöntötte az eseményen megjelenteket. Társszervezőként kiemelte, valóban komolyan vették a borkultúra népszerűsítését: felidézte, hogy a Semmelweis Egyetem ebben a szemeszterben „Borkatedra” néven, magyar és angol nyelven képzést indított a graduális képzésben résztvevő hallgatóknak, így még szélesebb körben ismerkedhetnek meg a magyar borkultúrával. „A következő félévben heti rendszerességgel zajló, kifejezetten egészségorientált borkulturális ismereteket fognak kapni a Semmelweis Egyetem hallgatói egy új tantárgy keretében” – mondta, majd hozzátette, hogy a mai rendezvény ugyanakkor pezsgőkóstoló lesz, amelyet Füle Lídia borszakértő előadása fog kísérni.

A vendégek Füle Lídia borszakértő előadása során a pezsgőkészítés alapjaival és három-féle pezsgőkészítési eljárással ismerkedhettek meg és próbára tehették az édességérzetünket. Többek között azt is megtudhatták, mi a különbség a habzóbor, a gyöngyözőbor és a pezsgő között, valóban száraz-e a mindannyiunk által közkedvelt kék címkés Hungária Extra Dry és hogy milyen szőlőfajtából készülhet a Prosecco. Majd a Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut, a Louis Francois Brut Nature Törley nyerspezsgő, a Hungaria, a Freixenet Cordon Negro Brut, valamint Törley Fortuna pezsgők kóstolása következett.

Az Alumni Igazgatóság és az Országos Bortúra jótékonysági borkóstoló rendezvénysorozata az őszi félévben további két alkalommal várja a Semmelweis egyetemi polgárokat és kísérőiket: november 11-én a Gál Tibor Pincészettel folytatódik a borkóstoló, december 5-én pedig ismét a Semmelweis Egyetem borait nyílik lehetőség megkóstolni a Semmelweis Szalonban.

A résztvevők a kóstolóra szóló belépőjegy megvásárlásával a Semmelweis Alapítványt támogatják.

A Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága minden esetben felhívja a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, illetve támogatja azt a küzdelmet, amelyet az egészségügyi ágazat folytat az alkoholfogyasztásból eredő betegségek visszaszorításáért.

Galéria

8kép

A Semmelweis jótékonysági borkóstoló november 11-én 18.00 és 21.00 között a Semmelweis Szalonban ismét folytatódik, ez alkalommal a Gál Tibor Pincészet közreműködésével, amelyre a jegyek az Országos Bortúra oldalán már megvásárolhatóak.

Az érdeklődőket sok szeretettel várja a Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága!

 

Fotó: Bartha Bálint – Semmelweis Egyetem

Szöveg: dr. Fecser Zsuzsanna – Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatóság