Harsányi János (1920-2000), John C. Harsanyi magyar származású Nobel-díjas amerikai közgazdász, a játékelmélet, azon belül pedig főként a nem kooperatív információs játékok, az úgynevezett Bayesian-játékok kutatója, illetve azok közgazdaságtanon belüli alkalmazásának megteremtője. Fontos hozzájárulást nyújtott a játékelmélet és a gazdasági érvelés alkalmazásához a politikai és erkölcsi filozófia terén (konkrétan az utilitarizmus etika szempontából), valamint döntő jelentőségű volt egyensúlyelemzés tanulmányozása eredménye. Munkája eredményeként John Forbes Nash-sal és Reinhard Seltennel megkapta az 1994-es közgazdasági tudományos Nobel-díjat. Ő volt az első magyar származású tudós, aki közgazdasági Nobel-díjat vehetett át.  

Tanulmányait a Semmelweis Egyetem jogelőd intézményében, a Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, ahol 1942-ben gyógyszerészi oklevelet szerzett. 

Nobel-díj kitüntetése 

Közgazdasági Nobel-díj (1994)a nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis terén végzett úttörő munkásságért”  

Tovább részletes életútjára, munkásságára 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hars%C3%A1nyi_J%C3%A1nos   

Elismerései 
  • Distinguished Fellow of the American Economic Association 
  • Fellow of the Econometric Society (1968) 
  • közgazdasági Nobel-emlékdíj (1994) 
  • Neumann János-díj (1995) 
  • honorary doctor of Caen University (1995. június 29.) 
  • honorary doctor of the Renmin University of China (1997) 
Emlékezete 

Emlékezetére a Magyar Iparszövetség Oktatási Központ Alapítvány 2003-ban megalapította a Harsányi János Főiskolát, 1135 Budapest, Szent László út 59. alatti székhellyel (2011 óta az intézmény az Edutus Egyetem részeként működik).