Három asztallal és egy professzionális adogatógéppel felszerelt asztalitenisz-termet avattak fel a Semmelweis Egyetem Markusovszky Kollégiumában. Az eseményen elhangzott, az Asztalitenisz Szakosztályban ezzel adottak a feltételek a hallgatók számára a szabadidősport gyakorlására és az eredményes versenyfelkészülésre. Reményeik szerint az egyetemi bajnokság mellett nemsokára a Nemzeti Bajnokságban is elindulhatnak a Semmelweis versenyzői.

A Semmelweis Egyetem a legjobb hallgatókat szeretné megnyerni az intézmény számára és a legkiválóbb orvosokat, egészségügyi dolgozókat szeretné képezni, nevelni a hallgatóiból, olyan élethivatást adni nekik, amelyben kiteljesedhet az egész életük – ez pedig a sport nélkül nem megy – hangsúlyozta dr. Merkely Béla az asztalitenisz-terem átadóján. A rektor kiemelte, az egyetem a képzés ideje alatt végig biztosítja a lehetőséget a testnevelésre: az első két évben szabályozott formában, a második négy évben pedig próbálnak széles választékot kínálni a hallgatóknak. Ennek érdekében létrehozták a Semmelweis Egyetem Sport Klub egyesületet, ahol ma már 21 szakosztály működik, a többi között az Asztalitenisz Szakosztály is.
A mostani teremátadással és a szakmai háttér, professzionális edző biztosításával minden feltétel adott, hogy az Asztalitenisz Szakosztály csapata jól szerepeljen a bajnokságokban.

Ha a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) jó eredményt érünk el, akkor bízom benne, hogy lehetséges, hogy a Nemzeti Bajnokságban is komolyabb eredményeket érjenek el a versenyzőink

– mutatott rá a rektor.

Hozzátette, a hazai orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemeken ma már komoly sportolási lehetőségek állnak a hallgatók rendelkezésére. A Semmelweisen van még mit fejleszteni ezen a téren, felújításra vár több régebbi sportpálya, de az egyetemen van már három teniszpálya, néhány hét múlva elkészül a műfüves labdarúgó pálya is, és az ELTE-vel közösen működtetnek egy vívótermet.

Mintegy másfél évvel ezelőtt kezdték szervezni az Asztalitenisz Szakosztályt, majd a most átadott terem felújítási munkálatai is elkezdődhettek a Markusovszky Kollégiumban – mondta el dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. Az Asztalitenisz Szakosztály létrehozója és vezetője kifejtette, a pincehelyiségben korábban kollégiumi diszkó működött, amely megszüntetése után jó néhány évvel teljes felújításon esett át, ezalatt egy emeleti helyiséget biztosított a kollégium az edzések számára. Közben felvették a kapcsolatot a Magyar Asztalitenisz Szövetség volt elnökségi tagjával, hogy segítsen a szakosztály szakmai alapozásában. Általa kerülhettek kapcsolatba András Miklóssal, a DVTK Asztalitenisz Szakosztályának vezetőjével, aki szakosztályi edzőként irányítja a Semmelweisen az edzéseket, a versenyekre a felkészítést.

Úgy tűnik, erős csapatunk lesz, különösen a lányoknál. Van egy korosztályos magyar válogatottunk, egy svéd bajnokunk, és így jött az az ötlet, hogy nemcsak az egyetemi bajnokságban, hanem az első osztályban is elindulhatnánk. Ez egyben utánpótlás-nevelést is jelent, hiszen csak úgy lehet elindulni az első osztályban, hogy ha van utánpótlás is

– hangsúlyozta dr. Hermann Péter.

Hozzátette, folyamatban van már az ehhez szükséges úgynevezett szabadkártya megszerzése, és felvették a kapcsolatot a Központi Sportiskolával (KSI) is.

Az átadási ceremóniát követően a szakosztály játékosai bemutató játékot tartottak, az egyetem vezetői és a vendégek pedig ki is próbálhatták a most átadott három ping-pong asztalt, valamint a professzionális adogatógépet, amellyel különféle programok beállításával, egyénileg is lehet gyakorolni a labdakezelést, ütéstechnikát, s amely, mint mondták, nagyban segítheti majd a versenyfelkészülést.

Tasnádi Róbert
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem