A Semmelweis Talks március 11-i alkalmával arra a kérdésre igyekezett választ adni Kósáné Kertai Daisy Sonja, a Magyarországi Orvosmuzsikusok elnöke, hogy mi vonzza olyan nagy erővel az orvosokat a művészetek felé. A történeti áttekintés, a hazai lehetőségek és a Mozart-effektus mind összefüggnek a válasszal.

Kertai Daisy Sonja 1961-ben lépett az egészségügy szolgálatába és közel negyven évet dolgozott a Semmelweis Egyetem egyik kutatólaborjában. A munka mellett nagyon szerette volna, ha az egyetem nem csak a kutatás, de a kultúra színhelye is lenne. Így hát felkeresett olyan vezetőket, orvosokat, orvoszenészeket, és amikor ők támogatásukról biztosították, elindult egy szerveződés, hogy összefogja azokat a szakmabelieket, akikkel közösen osztozhatnak a zene iránti rajongásukban.

Kósáné Kertai Daisy Sonja, elnök / Forrás: Facebook.com

„Én a zene világában éltem, édesanyám opera-énekesnő volt, úgyhogy evidens dolog volt nálunk, hogy vasárnaponként házi muzsika szólt. A zongoránál a testvérem Kertai Pál, a későbbi első országos tisztifőorvos kísérte anyukámat” – mesélte a kezdetekről az elnökasszony.

„A realitás kegyetlensége csak úgy viselhető el elfásulás, közömbössé válás nélkül, ha az orvos valamiféle lelki megnyugvást, felüdülést, pihenést talál a művészet egyik-másik ágának művelésében. Talán a zene az, ami a leginkább szolgálja a napi élmények után a lélek békéjét” – hangzott el az előadás címében feltett kérdésre válaszul. E gondolatok jegyében alakultak meg az első csoportosulások, így 1992-ben az Orvosmuzsikusok Egyesülete. A dr. prof. Tarján Jenő által elindított szervezet vezetését 2002-ben vette át Kósáné Kertai Daisy Sonja, aki több újítás mellett az „Orvosok a zenében” koncert-sorozat megalkotója.

A előadás során nemcsak az egyesület munkásságába, célkitűzéseibe nyerhettek betekintést a résztvevők, de a legnevesebb tagjaikról is meghallgathatták az elnökasszony személyes történeteit. Szó volt még az orvosok zenei affinitásáról és a 19-20. századi doktorok  meghatározó szerepéről, ahogyan a Mozart-effektus megmagyarázhatalanságáról is.

Az elnökasszony reményei szerint még a 250. emlékév keretében adódhat alkalom egy ünnepi koncert felvételére, habár ez valószínűleg csak közönség nélkül valósulhat a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében. A komolyzene kedvelői a pandémiás időszak végeztével Mátészalkán és Nyírbátorban találkozhatnak majd a tervek szerint az orvosmuzsikus zenekarral, melyről további tájékoztatást találnak az egyesület honlapján.

A teljes előadás megtekinthető ITT.

A 250. jubileumi rendezvénysorozat részeként a Semmelweis Talks hamarosan folytatódik az Alumni Igazgatóság és a Hallgatói Önkormányzat szervezésében: április 8-án Herendi Gábor rendező, fogorvos tart majd előadást, egyelőre továbbra is online formában. Az Alumni Igazgatóság Facebook-oldalán hamarosan elérhetőek további információk.