Örömmel adunk hírt a 2024.06.07-én megszervezett balatoni élményvitorlázásról, amely immár harmadik alkalommal került megszervezésre.
A mozgássérüléssel élő gyermekeknek, fiataloknak szóló esemény a tavalyihoz hasonlóan az MVM Sportegyesület és a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézete együttműködésében valósult meg a balatonfüredi Koloska Marina Kikötőben. 

A különleges programra rekord számú – több mint száz – jelentkező regisztrált, a helyek száma két hét alatt betelt. Ez a nagymértékű érdeklődés is bizonyítja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek és családjaik számára hiánypótló lehetőség a vitorlázás kipróbálása. Az immár hagyománynak számító esemény évről évre felhívja a figyelmet az adaptív sporteszközök fontosságára, arra, hogy a mozgássérüléssel élő személyek bevonhatók a sport, sőt, akár a még a versenysport világába is. 

Szívmelengető volt látni az arcokat, a boldogságot, a családok közösen átélt örömét, a vidám és oldott együttlétet.

Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Kar dékánja, valamint Fluck Benedek, az MVM Sportegyesület elnöke megnyitó beszédükben hálájukat fejezték ki az élménynap szervezésében tanúsított páratlan összefogásért. Mintegy hatvan fős önkéntes csapat – köztük az MVM Csoport több felsővezetője, tisztségviselője és munkatársa, a szociális ügyekért felelős államtitkárság képviselője, a Pedagógiai Intézet részéről Csizy Csilla pedagógiai szakértő – dolgozott fáradhatatlanul azon, hogy a résztvevők számára emlékezetessé, örömtelivé, felejthetetlen élménnyé tegyék a napot.

Idén az időjárási viszonyok is hozzájárultak a rendezvény gördülékeny lebonyolításához. A jelenlévőknek gyönyörű napsütésben és kedvező széljárásban volt részük. A vendégek tizenhárom vitorlás hajóval, két turnusban szálltak vízre, a parton csomókötözési technikákat ismerhettek meg, kipróbálhattak egy Optimist szimulátort, de akadt olyan is, akinek még egy kis strandolás is belefért. A kiadós ebéd után dinnye és fagyi volt az édesség. A program végén az MVM Sportegyesület egy Balaton alakú párnát ajándékozott a résztvevőknek, amelyet a gyermekek azóta is nagy becsben tartanak. 

Királyi kiszolgálás, tengernyi kedvesség, mérhetetlen figyelem kísérte az egész napot. A vitorláson levő emberek nyitottak voltak a halmozottan sérültek felé, akik az ajándékokat kincsként kezelik.

Ezúton is köszönjük az MVM Sportegyesület nagylelkű adományát, mely nélkül az esemény nem valósulhatott volna meg. Hálánkat egy gyönyörű festménnyel fejeztük ki a Sportegyesület felé, melyet a Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói, Deák Julianna és Paál Borbála készítettek Vadász Zsuzsanna konduktor, művészetterapeuta vezetésével. A Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők színes és változatos programok közül válogathattak a Balatonparton. 

Az eseményről további két cikk látott napvilágot:
A porthole.hu oldalán: Lehet más a vitorlázás?
Az MVM Sportegyesület Facebook oldalán: Balatoni Élményvitorlázás az MVM Sportegyesület és a Pető Intézet közös szervezésében
Az SE Pető András Kar honlapján: A Petősök újra vízre szálltak!