A Pedagógiai Szakszolgálat nyári munkarend szerint, telefonos bejelentkezés alapján működik. A szakszolgálati titkár +36 70 642 0117-es mobil számon várja a megkereséseket.Nemzeti Népegészségügyi Központ Gyakorlati tanácsai a koronavírussal kapcsolatban

2020.03.10.

Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása.SE PAK EKPMI Pedagógiai Szakszolgálat Intézményegység CÍM: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 6. JELENTKEZÉS: elsorendeles@semmelweis-univ.hu

TELEFON: +36 70 642 0117

Intézményegység vezető: Gruber Mónika tel: +36 1 224-1584

Központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata.

Indokolt esetben az első vizsgálat során megbeszéljük, hogy milyen segítségre van szüksége a gyermeknek a személyre szabott fejlesztés mielőbbi megkezdéséhez. A későbbi foglalkozásokon a szülők, családok a pszichoedukáció során megtanulják, hogyan tudják aktívan segíteni a gyerekek optimális pszichomotoros fejlődését. Cél az egyéni fejlődés utak kijelölése, elindítása.

Kiknek ajánljuk?

  • Megkésett mozgásfejlődésű vagy eltérő izomtónusú gyermekek 18 hónapos korig orvos illetve védőnő javaslata alapján. A fejlesztés megkezdését nagyban segíti, ha a gyermek már rendelkezik BNO kóddal ellátott neurológusi javaslattal, mely az Intézményünket jelöli meg a korai intervenció megkezdésére.
  • 3 éves korig központi idegrendszeri sérült, koraszülött, mozgássérült gyermekek

Komplex fejlesztés során a mozgássérüléshez kapcsolódó megismerő képesség (észlelés, érzékelés); a kognitív képességek (figyelem, emlékezet, gondolkodás); a beszéd és kommunikációs készség indítása, valamint a szociális készségek kialakítása zajlik.

A szakszolgálat átlagosan havi 250 gyermeket látunk el, túlnyomó többségük (200) első tanácsadásra vagy kontrollra érkezik, a többiek pedig korai fejlesztésen vesznek részt heti néhány órás időtartamban. Ez utóbbi is ingyenes, és jellemzően budapestiek veszik igénybe. A vidéki gyermekeknek lehetőségük van édesanyjukkal együtt 3 hetes intenzív fejlesztésen részt venni, ilyenkor a szülők is elsajátíthatják, hogyan tudják majd otthon alkalmazni az itt tanultakat. Az elhelyezést és az ellátást térítés ellenében vehetik igénybe.

Jelentkezni a +36706420117-es telefonszámon vagy az elsorendeles@semmelweis-univ.huemail címen lehet.