Május 16-án, a tanév utolsó irodalmi délutánján, három meghívott vendégünk volt.  Fürst Irisz gyógypedagógus,  nemezkészítő, Olasz Eszter egyetemi hallgató, versmondó és Gáspár László festő, grafikus. Az irodalmi délután középpontjában ezúttal a ballada műfaja és a balladák filmadaptációi álltak.

Péntek Patrik remek versmondása adta meg a találkozó alaphangulatát Erdély József Reggel című versének előadásával. Patrik április 17-ei szavalóversenyünkön is nagy sikert aratott ezzel a verssel.

A továbbiakban két gyerekverssel emlékeztünk meg a nemrégiben elhunyt kiváló költőről, Kovács András Ferencről. Először Böhm Dávid adta elő Kovács András Ferenc Holderdő című versét, majd Győrffy Titusz mondta el a költő Tibeti gyermekdal című versét.

A gyerekek versmondását Veres Ádám szavalata zárta. Ádám a Toldi Előhangját a tőle megszokott odaadással tolmácsolta.

Fürst Irisz szereteágazó tevékenységei közül nemezmukáit mutatta be. Gyönyörű nemez lábravalói, használati tárgyai, dísztárgyai lenyűgözték a közönséget. Iriszt követte Gáspár László bemutatkozása. A festő és grafikus ezúttal akvarelljeit bemutatva beszélt festészetéről. Budapesti és vidéki tájképeinek, életképeinek egyszerűsége, letisztultsága, kiváló festőről vallanak.

Iriszt és Lászlót amellett, hogy mindketten gyömrőiek, az évekig tartó munkakapcsolat is összefűzi. Több animációs és játékfilmet is készítettek a gyömrői Teleki kastélyban ma is működő, legendás múltú általános iskola, szakiskola és diákotthon tanulóival.

Olasz Eszter színjátszó és versmondó bemutatkozása után elmondta Arany János Tetemre hívás című balladáját. Megnéztük a ballada 2014-es filmadaptációját, majd a Kőmíves Kelemen dramatizált felolvasása után láthattuk Irisz és László Kőmíves Kelemen balladája című filmjét.

Művészeti élményekben gazdag irodalmi délutánunkat Irisz és László, Nagy László – Adjon az Isten… című filmjével zártuk.

Galéria

4kép