A 2022-2023-as tanévben Pető irodalmi délután címmel indítottuk el azt a kulturális rendezvénysorozatot, amely kortárs költők, írók, zenészek, és a kultúra más területein működő alkotók meghívásával teszi élővé, élményszerűvé a befogadást az általános iskola felső tagozatosai és a szakiskolások számára.

A szervezéskor abból indultunk ki, hogy azért is fontos az élő kapcsolat a meghívott alkotók és a befogadók, jelen esetben az aktívan résztvevő fiatalok között, mert ezek hatására a kultúra nem marad csupán a könyvekben, vagy egyéb médiumokban megőrzött „holt” jelenség. Neves szerzőkkel találkozhatunk „élőben”, de a találkozók előtt olvasóként, zenehallgatóként is készülünk a találkozásokra.
A Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány segítségével öt alkalommal rendeztünk kulturális találkozókat. Ezek az események rendszerint csütörtökönként, 16.00 és 17.00 óra között, kollégiumi időben zajlottak le. Rendezvényeink, a meghívott vendégek tiszteletére és a résztvevő közönség örömére félórás közvetlen találkozókkal zárultak, ahol mindenki számára alkalom nyílt a meghívott vendégekkel való személyes beszélgetésre is.
Szeretnénk, ha a Pető irodalmi délutánokon a közönség soraiban tanulóink mellett, azok legközelebbi rokonai is jelen lehetnének, úgy, ahogy ez ebben a tanévben is történt.
Meghívott vendégeink minden esetben tiszteletdíj nélkül léptek fel nálunk. Az Alapítvány jóvoltából azonban minden fellépőt megajándékozhattunk, és a közönséggel együtt meg is vendégelhettük őket.

A Pető irodalmi délután redezvényei az idei tanévben

2022. október 13-án Varró Dániel költő volt a vendégünk, aki rengeteg nézőt vonzott. Talán ez alkalommal volt a legnagyobb létszámú a közönség. Az általános iskola felsős tanulóin és a szakiskolás fiatalokon kívül szülők, sőt nagyszülők is jelen voltak a Díszteremben, ahol Varró Dániel interaktív rímkereső játékra invitálta a lelkes közönséget. Beszélt életéről, pályájáról és az alkotás folyamatáról is. Végül készülő művéből, a Túl a Maszat-hegyen folytatásából is olvasott fel részleteket.

2023. március 9-én Szendrő Szabolcs hegymászó, természetfotós jött el hozzánk. Szabolcs a Himalája egyik nyocezres csúcsát is megmászta, de jelenlétének nem csak magassági rekordja adta a jelentőségét. Kiváló sportembert ismerhettünk meg Szabolcs személyében. Olyan embert, aki számára az önfejlesztés eszköze a hegymászás. Aki mozgássérültségét feledtetve élményeket és példát ad követőinek, olvasóinak és az őt hallgatóknak. Hogyan forduljunk alázattal a világhoz, egymáshoz? Ezeket a kérdéseket is érintette Szabolcs előadása. Mindegyik természetfotójához tartozik egy-egy történet, kalnand, erőfeszítés és a természet tiszteletének gondolata.

2023. március 23-án Zalán Tibor költőt, írót fogadtuk Háry- A rettentő magyar vitéz című könyve kapcsán. Háry János történetét különböző műfajokon át kalandozva ismerhették meg tanulóink, hiszen Garay Jánostól Kodály Zoltánon át Szinetár Miklósig bővítettük az olvasni- és hallgatnivalóinkat. Irodalom, zene és film. Így kalandoztunk a műfajok és művek között a nagyotmondó Háry jegyében a Zalán Tiborral való találkozásunk előtti magyarórákon, énekórákon, délutáni foglalkozásokon. Tibor remekül ért közönsége nyelvén. Így beszélgethettünk életről, irodalomról, és mindezt jókedvvel tettük. Zalán Tibor nagy örömmel fogadta, hogy a jó hangulatú találkozó zárásaként petős gyerekek olvastak fel Háry-könyvéből.

2023. május 9-én Huzella Péter zenész, dalszerző és Zalán Tibor költő, író tartott nagysikerű irodalmi délutánt iskolánk Dísztermében. A találkozót Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója jegyében szerveztük meg. Azok a felsős versmondók mondhatták el itt verseiket, akik Petőfi Sándor vagy Arany János egy-egy versével már nagy sikert arattak áprilisi szavalóversenyünkön. Ez alkalommal a nagyobb közönség tapsait, valamint Huzella Péter és Zalán Tibor értő figyelmét és elismeréseit is megkaphatták diákjaink. Huzella Péter, aki a Neil Young Sétány együttes alapító tagja, Petőfi, Arany és Zalán Tibor verseit is előadta saját megzenésítésében.

2023. május 22-én a Kaláka együttes koncertjének örülhettünk. A már hagyományosnak mondható szabadtéri koncerten Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Becze Gábor és Radványi Balázs társaságában Huzella Péter, az együttes egykori tagja is fellépett. Verseket mondott Aux Mátyás, általános iskolánk egykori tanulója, a petős Kaláka-koncertek kitalálója és fő szervezője. A klasszikus és kortárs magyar költők megzenésített verseinek alsósok, felsősök, szakiskolások és felnőttek egyaránt örülhettek. Sok dalt együtt énekeltünk a Kaláka együttes tagjaival, hiszen ismertségük és sikerük minden korosztály körében töretlen. Köszönjük, hogy az idén is eljöttek hozzánk és játszottak nekünk!

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik kulturális rendezvényeinken felléptek, és azoknak is, akik munkájukkal hozzájárultak sikeres megvalósulásukhoz.
Köszönet Baranyai Dorisznak a rendezvények megvalósításáért!
Köszönet a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítványnak, hogy lehetővé tette, és pályázati pénzzel anyagilag is támogatta a vendégek megajándékozását és a közönség megvendégelését!

Kucsák István

Galéria

5kép