SE PA Gyakorló Általános Iskola, Szakiskola, EKPMI és Kollégium

A II-es csoportban

A diákokkal a Fenntarthatósági Témahéten az energiatakarékosságon belül, a megújuló energiaforrásokkal foglalkoztunk.

A mozgásprogramokon a motiváció keretén belül, különböző találós kérdések és kvíz-kérdések megoldása mentén foglalkoztunk a témával. A gyerekek nagy érdeklődést mutattak a téma iránt, így különböző képeket, ismeretterjesztő videókat is megnéztünk a napelemekről, szél és vízerőművekről.

A videók megnézése után az informatika óra folyamán egy eddig számukra ismeretlen képszerkesztő program használatával ismerkedhettek meg. A videókból és az azt követő beszélgetés során szerzett ismereteik alapján plakátokat készíthettek.

A gyerekek a programban kész sablonok mentén is dolgozhattak, de nagyon kreatívan saját képzeletük alapján főként önálló alkotásokat készítettek.

III. csoport- Fenntartható értékek

Mint már sok –sok éve, az idei tanévben a Fenntarthatósági Témahéten is szorgoskodtak diákjaink. Kihasználva a pár nap jó időt, rendbe tettük szűkebb portánkat. 15 éve fenntartott kiskertünkben, az ibolyákban, majd a sárga, és a fehér nárciszokba gyönyörködhettünk. Gondosan kigyomláltuk, öntözgettük. Virultak is szépen mindenki örömére.

Mint minden ágyástulajdonos, kigazoltuk, felfrissítettük, emelt ágyásunkat, a szobai virágaink is új földet kaptak. Az áttelelt, elburjánzott mentából mentás limonádét készítettünk, s mivel sok volt, citromos mentakockákat is készítettünk belőlük.  Tartalmas szorgalmas tanév után a nyár eleji nagy melegben finom üdítővel ünnepelve várjuk majd a vakációt.

 

SE PA Gyakorló Általános Iskola, Szakiskola, EKPMI és Kollégium

I. csoport- Hulladékok újrafelhasználása

Csoportunkban nagy hangsúlyt fektetünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a hulladékok újrafelhasználására. Igyekszünk minél kreatívabban kihasználni a rendelkezésre álló alapanyagokat.

Az elmúlt hetekben papírhulladékból (kartonpapír, doboz, újságpapír, wc-papír guriga …) mesevárost, cicát, flóra és fauna makettet, társasjátékot és méhecskét készítettünk.

A hulladékok a gyerekek kezében eredeti és különleges alkotásokká, kincsekké váltak.

VII-es csoport- Hulladékgazdálkodás

Mindezt az aktuális ünnepre is, az anyák napjára fókuszálva.

1, Használt kávékapszulák segítségével és krepp-papír felhasználásával készítettek cserepes virágot az édesanyáknak. A kitisztított kapszulákba krepp-papírt vágtak és ragasztott, mintha egy szép, színes virág lenne egy szép kaspóban. A gyerekek nagyon élvezték a folyamatot, és bevallásuk szerint sokkal nehezebben tudták az elképzelésüket kivitelezni, mint ahogy azt gondolták.

2, WC-papír gurigából készültek baglyok. Lefestették temperával, majd behajtották a tetejüket és filc és maradék színespapír segítségével díszítették.

Mindkét megvalósítás sok képességterület fejlesztését segítette. A finommanipuláció, a differenciált ujjmozgás, a pontos célzómozgás, a logikus gondolkodás, és a kreativitás is fejlődött a folyamat alatt.

Összeállította: Nagyné Kijátz Edina ökoiskola munkaközösség vezető