A Kutatók Éjszakája programsorozat keretein belül Iskolánk konduktora tartott interaktív előadást a „Robotok a cerebrális paretikus gyermekek képességfejlesztésében, oktatásában” címen.

„Anton Éva, konduktor- tanító és neveléstudományi bölcsész vagyok. Szívügyemnek tekintem a sérült gyerekek tanulási környezetének kialakítását, egyénre szabását. A pedagógiai munkám során gyakran használok innovatív ötleteket, megoldásokat. A program során az IKT eszközök nyújtotta lehetőségek kerültek a középpontba. A foglalkozásokon a padlórobotok gyakorlati alkalmazására kaptak ötleteket a résztvevők, fókuszálva a gyermekek játékba ágyazott tanulási tevékenységére, az egyéni differenciálásra.

Az algoritmikus gondolkodás fejlesztési lehetőségeinél segítségünkre voltak a kódok, az irányok és az együttműködés. Követtünk adott útvonalat, kerültünk ki akadályokat és magunk is találtunk ki kódsort. Továbbá az érdeklődők betekintést nyertek a különböző irányítású robotok életébe. Találkozhattunk Mackó robottal, melynél – szorosan együttműködve a társakkal – iránykártyák segítették a kódolást. A távirányítós robotokat akadálypályán vezettük végig, gyűjtögettünk és találós kérdések is megoldottunk. A programozós robotnál több felületen (blokkprogramozás, Point and Click, távirányító) is tevékenykedtünk, kerestünk valami közös tulajdonságot a csapatban és ezt írtuk le vagy rajzoltuk meg. Kiegészítésképpen játszottunk még robotkirakósat és online lehetőségekkel is megismerkedtünk.”

Anton Éva
konduktor, neveléstudományi bölcsész

Galéria

8kép