Ismét szép helyen jártunk, szakiskolánk tanulói meghívást kaptak a keszthelyi Helikon Kastélyba.

A program fő szervezője és megálmodója, vendéglátónk, „tárlatvezetőnk” Hidvégi Béla a vadvédelem szóvivője, világhírű vadász, üzletember, patrióta és múzeumalapító, az első európai, aki megkapta a Pantheon díjat, ami a világ legtekintélyesebb vadászati elismerése, hazánkban pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének tulajdonosa.

2013-ban létrehozta a Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítványt, melynek célja, hogy elősegítse és támogassa a világ egzotikus állatainak, a vadászat szépségeinek és nehézségeinek, a vadvédelem szükségességének a nagyközönség általi megismerését, a vadászattal és világ vadfajaival kapcsolatos ismeretanyag közlését, terjesztését, továbbá ápolja az alapító életművét.

A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. Ma Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik.

Állandó kiállításai közül megtekinthettük a páratlan vadászati múzeumot, valamint a történelmi modellvasút-kiállítást, ez utóbbi a vadászati kiállítás épületében található, és az egyik legnagyobb Európában. A 19–21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.

A vadászati múzeum gyűjteménye Hidvégi Béla igényes és elhivatott munkájának köszönhetően Európában páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjai találhatók teljes életnagyságban, a természetes élőhely bemutatásával.

Az egyik szárnyban ázsiai- és amerikai hegyvidékkel, az ott élő állatokkal ismerkedhettünk meg, amely magában foglalja Mongóliát, Oroszországot, Iránt, Pakisztánt és Észak Amerikát.

A második szárnyban egy afrikai esőerdő tárult a szemünk elé, benne egy hegyvidékkel, melynek lakója egy hegyi nyala, illetve egy vizes élőhely, itatóval és dagonyával, benne többek között vörös bivaly, bongó, szitatunga, a fák koronájában különféle majmokat lehet látni. Mindkét diorámában az élőhelynek megfelelő hangok színesítik a látnivalókat.

Sétánk közben bepillanthattunk egy vadász dolgozószobájába, megnézhettük Hidvégi Béla vadászfegyvereit, vadászati díjait, az emeleten pedig megcsodálhattuk a neves amerikai természetfestő, Brian Jarvi nagyméretű festményének hivatalos másolatát, melyen 208 afrikai vadfaj látható. A monumentális képből ez idáig csak ez az egy került Európába. A kép Hidvégi Béla ajándéka volt a közelmúltban megrendezésre került vadászati és természeti világkiállításra.

A látogatás végén hatalmas mennyiségű pizzával is jóllakatták a fáradt vándorokat.

Hálásan köszönjük Hidvégi Bélának, kedves feleségének, Zsuzsának, és mindenkinek, aki lehetővé tette a látogatást, és egy csodálatos naphoz, rengeteg élményhez segítette hozzá a Konduktív Gyakorló Szakiskola tanulóit!

Siposné Birkás Melinda

Konduktív Gyakorló Szakiskola

intézményegység-vezető