Sportélet a Pető Kollégiumban

A sportnak, többek között hatalmas fejlesztő szerepe van, nemcsak a mozgáskultúra megalapozásában, a motoros képességek kialakításában, hanem gazdag eszköztára alkalmas a beszéd, a gondolkodás fejlesztésére és jelentős szerepe van, az erkölcsi nevelésben is. Mindezek arra sarkaltak bennünket, hogy az elmúlt évek, járványos éveit magunk mögött hagyjuk és nagy lendülettel vessük magunkat az iskolai sportélet ismételt beindításába. Tanév elején meghirdettük az adaptív evezés, boccia, futóbicikli szakköröket, amelyekre igen nagy számban jelentkeztek diákjaink.

Adaptív evezés

A hosszú kényszerű kihagyás után nagy örömünkre szolgált, hogy az idei tanévben újra indult az adaptív evezés szakkör, melynek két alappillére az erőnléti edzések és a vízi evezés. Voltak akik, több éve, rendszeresen vesznek részt az edzéseken, viszont voltak olyan diákok, akik még nem tudták pontosan mire is vállalkoznak. A Villányi úti intézmény sportszobájában, konditermében történt, sokszor talán egyhangúnak mondható erőnléti edzési napok után, igazán örömteli pillanatok voltak, amikor a tavasz mindent előcsalogató napfénye bennünket is a szabadba hívott és birtokba vehettük a hajókat.

Diákjaink nagy erőpróba előtt álltak, hiszen teljesen egyedül kellett megküzdeniük a sokak számára ismeretlen elemekkel, mint például a víz, az egyensúly, a lapátok összehangolt, megfelelő használata, … s még sorolhatnám mindazon újdonságokat, elemeket amikkel sikeresen megküzdöttek. 

Az elmúlt öt-hat alakalom elégnek bizonyult, hogy sportolóink leküzdjék kezdeti félelmeiket, megbarátkozzanak az új közeggel. Bátran kijelenthetem, nem kis büszkeséggel, hogy eredményesnek tekinthetjük az idei edzéssorozatunkat, a hosszú kitartó, fáradságos tornatermi edzéseket, hiszen diákjaink közül többen is biztonságosan ülnek a hajóban és erőteljes evezőcsapásokkal, igaz rövid ideig, de haladnak. A régebben velünk sportolók pedig már kitartóan, hosszú távokon képesek technikailag is jó színvonalon evezni. Mindenki nagyon igyekszik a legjobb teljesítményt hozni, hogy mihamarabb versenyeken is indulhassunk!

Galéria

4kép

FrameRunning / Futóbicikli

Heti rendszerességgel, jelenleg még csak a Pető András Kar területén történtek a futóbicikli  edzések. Diákjainkat sarkalta az „elődeik” által elért eddigi eredmények, amelyek követendő példát mutattak számukra. Két edzési órán, 6-8 diákunk tudott rendszeresen részt venni. Legyen bár zord, hideg idő, szemerkélő eső vagy süssön hét ágra a Nap,  a gyerekek mindig örömmel rótták a köröket, vettek részt a programon.

Sportolás során motiváló erőként hatott számukra, hogy a járványhelyzet múltával, ismét lehetőség nyílit hazai versenyeken, városi futóbajnokságokon történő részvételre. Ezen versenyeken való részvétel, a rendszeres edzések lehetőséget biztosítanak a világversenyekre történő felkészülésben is.

Kiemelten nagy öröm és elismerés mind az egyesületünk, mind a Pető András Kar, mind az edzők részére, hogy az idei koppenhágai világversenyen, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ segítségével, hathatós anyagi támogatásával öt atlétánk tud részt venni. Szurkolunk nekik, sok sikert!