Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. január 20.
509005 Összes oltás

A rendkívül gyors technológiai fejlődés, valamint a pandémia miatti, fizikai kapcsolattartásban történő korlátozottság következtében egyre elterjedtebb az online kommunikációs csatornák használata, az internet mára a közösségi élet egyik legfőbb színterévé vált.

A legnépszerűbb felületeken, a közösségi oldalakon lehet ismerkedni, kapcsolatot tartani a barátainkkal, chatelni, fényképeket, videókat feltölteni és megosztani, alkalmazásokat kipróbálni.

A közösségi oldalak felelőtlen használata azonban számos veszély forrása lehet. A Bűvösvölgy Médiaértés Oktató Központ célja, hogy támogassa a gyermekeket a média tudatos és biztonságos használatában.

Nyitott szerda programunk keretében, idén, novemberben két osztályunkkal sikerült eljutnunk a budapesti Központba, ahol játszva, aktív, alkotó folyamatok során, egyedülálló eszközpark segítségével és képzett médiaértés – oktatók irányításával szerezhettek tudást tanulóink a média döntési helyzeteiről.

A filmes foglalkozáson megtapasztalhatták, hogy áll össze egy néhány jelenetből álló film, és kipróbálhatták magukat a legfontosabb szerepkörökben. A történetet maguk találták ki, majd a szereposztás, a párbeszédek felvázolása és a jelmezek kiválasztása után kezdődhetett a forgatás a díszletautóval. Az utómunka során előre rögzített snittekkel és zenével tehették teljessé a produkciójukat.

A híradós foglalkozáson kipróbálhatták, milyen kihívás egy hírolvasó munkája, már rögzített anyagokat konferálhattak fel, felvezették a híreket, és a végén elköszöntek, lezárták a műsort.

Az újságszerkesztésbe is belekóstolhattunk, diákjaink különböző magazintípusokból választhattak, ezekhez pedig címlapfotót, szalagcímeket, belívet is szerkeszthettek, vizuális történetekhez válogatnak fotókat, és maguk írták a szövegeket is. Izgalmas feladat volt a képek kiválasztása, elhelyezése, keretezése, a színek és kontrasztok beállítása, rácsodálkoztunk, milyen tudatos tervezés szükséges ehhez a munkához is.

Bűvösvölgy profi hangstúdiójában animációs filmrészletekhez „zörejeztünk”, vagyis különböző hangszerekkel, tárgyakkal jelenítettük meg a filmben szükséges hangokat, zörejeket. Ez sem volt könnyű feladat, nagy figyelmet, koncentrációt követelt, hogy jó ritmusban, tempóban, a kellő időben „lépjünk be”.

Az utolsó, „netkockázat” foglalkozás az internet biztonságos használatának feltételeiről, a kockázatokról és veszélyekről szólt, ezek megértetésére alkalmas döntési helyzetekbe hozva a gyerekeket.

Fantasztikus, élményekben gazdag program volt, ahol nemcsak a média világáról tanultak sokat diákjaink, de a közösségépítés, a kreativitás fejlesztése is előtérbe került, és nem mellesleg jól szórakoztunk, nagyon jól éreztük magunkat. Hálás köszönet érte.

 

Siposné Birkás Melinda
Konduktív Gyakorló Szakiskola
igazgató