„S hogy a mese kerek legyen,
harmadnap ő is megjelen,
a palota kertjébe száll
harmadnap az aranymadár;
ott csattog egy rózsabokorban,
soha többé nem száll el onnan.”
(Pilinszky János: Aranymadár)

2021. február 23-án részt vettünk a XIII. Nemzetközi felolvasómaratonon, melynek fő
szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye
Tanácsának támogatásával.
A kezdetektől aktív részesei vagyunk ennek a remek kezdeményezésnek, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyek ma is aktuálisak és arra, hogy klasszikusokat olvasni fontos, jó, együtt olvasni még jobb.

Ez idáig Benedek Elek, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor Radnóti Miklós, József Attila műveit olvastuk. Az idei maratonon Pilinszky János (1921-1981) alkotásait szólaltattuk meg, a költő születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából.

Az alsó és a felső tagozatosok elsősorban Pilinszky gyerekverseit, verses meséit hallgatták meg, olvasták fel (Őszi cirkusz, Aranymadár, A nap születése). A kicsik rajzoltak, illusztrációkat is készítettek a felolvasott versekhez. A legtöbb csoportban az Aranymadár című verses mese remek animációs adaptációját is megnéztük. A nyolcadikosok megismerkedtek Pilinszky három emblematikus művével, a Francia fogoly, a Harbach 1944 és a Négysoros című verseivel. A felolvasások mellett beszélgettünk Pilinszky verseiről, azok történelmi hátteréről.

Az idén is komplexen értelmeztük a marton lehetőségét. Jól tudtuk alkalmazni azokat a technikai eszközöket, amelyek immár a csoportok rendelkezésére állnak. Az okostáblák sokat segítettek a szélesebb körű élmények elérésében. Fotókat, animációkat néztünk, és magát a költőt is, amint saját verseit mondja a korabeli filmfelvételeken.

A legnagyobb élmény, az együtt olvasás így még teljesebb volt az idei felolvasó maraton.

Kucsák István
magyartanár