Élményeink a tanévben

Kedves Diákok, Tisztelt Szülők és Tisztelt Kollégák!

Szeretettel köszöntök mindenkit Szakiskolánk első – rendhagyó – tanévzáróján. Nagyon tartalmas, nyugodt, sikeres tanévet zárunk. Örömmel mondhatom, hogy tanulóink szeretnek iskolába járni, a sok közös élmény, tanulás, a szeretettség érzése, egymás megbecsülése jellemzi Szakiskolánk hétköznapjait.

Szoros kapcsolatban maradtunk Általános Iskolánkkal, együtt élhettük át velük a motoros tanévnyitó, a CP nap, a zenedélutánok, a farsangi mulatság örömeit, együtt készültünk az ünnepekre a karácsonyi műhelyben, kicsit újra gyermekek lehettünk az MVM napon.

Nyitott szerdáinkon eljutottunk bevásárlóközpontba, boltokba, piacra, karácsonyi vásárra, többek között közlekedni, vásárolni tanultunk. Októberben a Csopa Iránytű pályaorientációs élményműhely rendezésében meghallgattuk Mérő László előadását, aki személyes példákon keresztül mutatta be a különböző foglalkozások szépségeit és kihívásait. Novemberben nyílt napokat tartottunk az iskolánk iránt érdeklődő diákoknak és szüleiknek. Decemberben a bátrabbak felülhettek a budapesti óriáskerékre. Ugyanebben a hónapban vendégségben jártunk a XVIII. kerületi SOFI Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI intézményében, ahol meglátogathattuk a különböző foglalkozásokat, betekintést nyerhettünk a gyakorlati oktatásba, a tanulók munkáiba. Karácsonyi ünnepségünkön közös éneklésre jött el hozzánk Guessous Majda Mária Junior Prima díjas énekesnő. Februárban, a Parasport napon a sakk szabályaival, alapjaival ismertettük meg az általános iskolás tanulókat. A bűvösvölgyi médiértés-oktató központba történő látogatás sajnos már nem valósulhatott meg (ezt ősszel fogjuk pótolni).

A sors felborította a mindennapjainkat, márciusban, a körülöttünk lévő világban egy nagyon különleges helyzet alakult ki. Ebben a helyzetben mindenki – legyen az felnőtt vagy gyermek, pedagógus, szülő vagy tanuló – megmérettetett emberségből, együttműködésből, türelemből, felelősségvállalásból. Nekünk, pedagógusoknak is nehéz volt a helyzetnek a kezelése, a digitális távoktatásra való átállás, egy olyan tanulási környezet kialakítása, melyben minden diákunk tovább tud haladni, megkapja a szükséges támogatást a tanuláshoz, a fejlődéshez. Pedagógusok, gyerekek és szülők együtt, összefogva oldották meg ezt a nehéz feladatot, mindenki a maga lehetőségei, tudása szerint, maximálisan kivette részét a munkából. Ez – mindannyian tudjuk – egy kényszer szülte megoldás volt, és természetesen óriási elismerés illet minden résztvevőt, hogy ilyen gyorsan, rugalmasan alkalmazkodtak a helyzethez. Az elmúlt hetek, úgy érzem új dimenziókat nyitottak, mind a saját nevelőtestületünk együttműködése, mind a gyerek-szülő-pedagógus együttműködés területén.

Köszönöm tanulóinknak, hogy – bár még senki sem élt meg ilyen helyzetet, ők sem – nagyon ügyesen alkalmazkodtak a megváltozott oktatási formához, szépen felvették a ritmust, megértették, hogy ugyanúgy részt kell venni az órákon, mint az iskolában, ugyanúgy el kell végezni a feladatokat, mint az iskolában.

Elismerés illeti a szülőket, nagyszülőket, nevelőket is, akik végig odafigyeltek a gyerekekre, segítették őket a tanulásban.

Szeretném megköszönni kollégáimnak is a kitartó, lelkiismeretes munkát, a töretlen jókedvet, és azt, hogy szívvel-lélekkel elkötelezték magukat a szakiskola, a gyerekek mellett.

Kívánok mindenkinek pihentető szünetet!

Siposné Birkás Melinda
intézményegység-vezető

2020. június 12.