2016/17 tanévben indult az Öko szakkör a Pető Intézetben, az 5. és a 6. osztályos kollégista gyermekek részvételével.

A tanév során szelektíven gyűjtöttük a műanyagot, papírt, kupakot, használt elemeket és a komposztálható hulladékot. Kétszer tartottunk átválogatást, a papírt és a kupakokat leadtuk az iskolai gyűjtőakcióba.

Tanév végén a műanyag hulladékból kiválogattuk a pet palackokat, laposra tapostuk és megszámoltuk mielőtt az iskolai szelektív gyűjtőbe helyeztük. 217 db palack gyűlt össze.

Kiszámoltuk a gyerekekkel, ez azt jelenti, hogy hetente mindenki 1 db palackot használt el. A gyermekeket megdöbbentette a hulladék mennyisége. Ötletelni kezdtek, mit tudnának tenni a hulladék csökkentésének érdekében. Végül mindenki azt tartotta vállalhatónak, hogy a következő tanévben kulacsot fognak használni.

Elkezdtük a2017/2018 tanévet és szeptember végére mindenkinek lett kulacsa és többnyire használják is.

November 21-én kiválogattuk a műanyag szelektív gyűjtőből a pet palackokat, lapítottuk és megszámoltuk, 38 db lett a végeredmény. Kiszámoltuk, hogy a kulacsok használatával már majdnem 60 %-kal kevesebb palackot használtunk el, mint tavaly.

Célunk, hogy idén 50 %-kal csökkentsük a hulladékgyűjtőbe kerülő pet palack mennyiségét. Megmutassuk iskolánk tanulóinak, hogy egyszerű változtatásokkal is tehetünk környezetünk védelméért.