Látogatás Nagyváradon és Aradon

A Határtalanul program keretében meglátogattuk a nagyváradi 1. számú Magyar Tannyelvű Speciális Iskolaközpontot, illetve Aradon, a Csiky Gergely Főgimnáziumban is vendégeskedtünk.

A nagyváradi látogatás beszámolóját itt, az aradi vendégeskedés élményeit pedig itt lehet elolvasni.

Úti beszámoló „Határtalan Esélyegyenlőség” kirándulásról

A Határtalanul! program keretében Iskolánk hetedikes tanulói (11 diák) tehettek látogatást Erdélybe, 2016. október 3-6-ig.

Az indulást alapos felkészülés előzte meg, több rendkívüli történelem, irodalom órán vettünk részt és meglátogattuk a Magyarság Házát is a Budai Várban, ahol sok érdekességet tudhattunk meg a magyarság kultúrájáról.

Az előkészítő óra keretében koszorút készítettünk, melyet Aradon a Szabadság szobornál helyzetünk el közösen a Csiky Gergely Főgimnázium diákjaival. A koszorúzást megelőzően rövid megemlékezést tartottunk az Aradi vértanúk tiszteletére.

Erdélyben a városnézések során több műemléket és gyönyörű műalkotást láthattunk, például Máriaradnán a kegytemplomot, Kolozsvár központjában Mátyás király hatalmas lovas szobrát, Nagyváradon a lenyűgöző Nagyboldogasszony székesegyházat, amelyben Szent László sírja található. Megtekintettük Segesvár sikátoros óvárosát, Gyulafehérváron a székesegyházat, ahol a Hunyadi család alussza örök álmát, a vajdahunyadi várat és Aradon a vértanúk emlékére állított obeliszket.

Emellett néhány városban megálltunk megszemlélni a fontosabb emlékmúzeumokat; ilyen volt a Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeum, a Csonka torony, illetve a fehéregyházi Petőfi Emlékhely.

Ez az út lehetőséget adott nekünk arra, hogy megismerjük Erdélyt és az ott élő magyarokat, valamint hogy közelebb kerüljünk a természethez is: erre is alkalmunk nyílt a Király-hágót körülvevő hegyek között és a Tordai-hasadékban.

Három szállásunkon megismerhettük az erdélyiek vendégszeretetét, és helyi ételeket kóstolhattunk meg, mint például a padlizsánkrém vagy a tárkonyos csirke raguleves. Új barátságokat és ismeretségeket kötöttünk az Aradi Csiky Gergely Főgimnázium, a nagyváradi 1.sz. Speciális iskola diákjaival és tanáraival, amelyeket a jövőbenis ápolni kívánunk.

A kirándulás sok maradandó élménye után, most már tudjuk, hogy mit jelentett és mit jelent ma is Erdély, és miért fontos az erdélyi magyarokkal való kapcsolat számunkra és számukra.

Galéria