Fertőtlenítő robottal és betegőrző monitorokkal is gazdagodott az elmúlt években az adó 1% felajánlásokból a Semmelweis Egyetem Alapítvány, amelynek elsődleges célja az egyetem oktató, kutató és gyógyító tevékenységének támogatása. A szervezethez kapcsolódó 1%-os promóció 2016-ban indult, idén először a kampányhoz figyelemfelkeltő videó is készült, amiben az egyetem hallgatói is statisztáltak.

A közhasznú tevékenységeket folytató, közfeladatokat ellátó alapítvány kuratóriuma elkötelezett amellett, hogy a befolyó bevételekből az egyetemi polgárok számára legjelentősebb területeket támogassa. Ennek eredményeképpen 2018-ban hátrányos helyzetű hallgatók nyerhették el az alapítvány pályázatán meghirdetett tanulmányi ösztöndíjat, míg 2019-ben alapítványi támogatással a korábbi I. Sz. Belgyógyászati Klinika vásárolhatott speciális monitorokat az invazív mintavételen átesett páciensek megfigyelésére. 2020-ban pedig a koronavírus-járvány alatt egy fertőtlenítő robot beszerzését támogatta az alapítvány – tájékoztatott Feketéné dr. Szabó Éva.

A Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese hozzátette:

Úgy vélem, hogy egy szervezet életében nincs kis összegű, csak fel nem ajánlott támogatás. A gyermekek és felnőttek gyógyításának, az orvos- és egészégtudományi képzésnek és kutatásoknak az 1%-os felajánlással most személyesen is részese lehet bárki, aki május 20-ig az adója 1%-át a Semmelweis Egyetem Alapítványnak ajánlja fel.

Az alapítvány támogathatóságának ösztönzése 2016-ban kezdődött el a Semmelweis Polgárok körében, ennek köszönhetően 2017 óta hatszorosára nőtt a felajánlások értéke.

 „Idén kicsit rendhagyó módon először készítettünk orvosi környezetben a kampányhoz kapcsolódó videót, amelyben azt az egyszerű üzenetet fogalmaztuk meg, hogy 1%-os felajánlásukkal az adományozók is hozzájárulnak nemcsak az életmentéshez és a sikeres gyógyításhoz, hanem az oktatáshoz és kutatáshoz is, vagyis az egyetem alapjait adó három pillérhez. A rövid reklámfilm a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika hibrid műtőjében – a társadalmi felelősségvállalás jegyében profi csapattal, de rendkívül alacsony költségvetéssel – készült, a szereplők zöme a Semmelweis Egyetem hallgatója” – ismertette Szepesi Dóra, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Főigazgatóságának főigazgatója.

Az adó 1%-ból befolyt felajánlások pontos összege szeptemberben derül majd ki, addig az alapítvány felmérést végez arról, hogy a Semmelweis Polgárok milyen konkrét igényeket és ötleteket fogalmaznak meg az intézmény támogatására. 

A Semmelweis Egyetem Alapítvány jogelődjét 1992-ben dr. Szentágothai János és dr. Ribári Ottó alapította. A szervezet elsődleges célja az oktatás és az egészségügyi ellátás támogatása, továbbá a kimagasló tudományos teljesítménnyel rendelkező hallgatók segítése. Ennek érdekében a Semmelweis Egyetem Alapítványt segítve a Kommunikációs Igazgatóság 2017-ben felmérést végzett a Semmelweis Polgárok (oktatók, kutatók, dolgozók, hallgatók és szüleik), valamint a betegek körében az alapítványi támogatás főbb felhasználásának meghatározására. A válaszadók legtöbbje az eszközbeszerzéseket, az infrastrukturális fejlesztéseket és a hallgatói ösztöndíjak létrehozását jelölte meg az alapítvány által támogatandó legfontosabb céloknak, melyeket az adó 1% felajánlásokból fedeznek. Az összeg felhasználásáról, a támogatás odaítéléséről minden évben a Semmelweis Egyetem Alapítvány kuratóriuma dönt.
A Semmelweis Egyetem Alapítvány adószáma: 18014448-1-42.