Négy roma származású hallgató nyerte el a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány pályázatán meghirdetett egyszeri tanulmányi ösztöndíjat. A támogatásra olyan diákok jelentkezhettek, akik a korábbi, „Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Semmelweis Egyetemen” című TÁMOP projekt keretében részt vettek az egyetemen megvalósult felzárkóztatási és tehetséggondozási programban.

A támogatás ünnepélyes átadóján dr. Szél Ágoston rektor elmondta, a tanulmányi ösztöndíj célja a hallgatók munkájának támogatása mellett felhívni a figyelmet a felzárkóztatási programra. Hangsúlyozta, hogy a projekt során elsőként abban segítették a fiatalokat, hogy bekerüljenek az egyetemre, ahol ugyanolyan teljesítményt várnak el tőlük, mint a többi hallgatótól. A mostani, 150 ezer forintos ösztöndíj pedig egyfajta elismerésként is szolgál – tette hozzá. Dr. Szász Károly kancellár hangsúlyozta, hogy az alapítvány kuratóriuma egyhangúlag támogatta az ösztöndíjak odaítélését, az összesen 600 ezer forintos összeg pedig az alapítvány teljes rendelkezésre álló forrását jelenti. Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes szólt róla, a kuratórium a pályázat meghirdetése során olyan célcsoportot igyekezett találni, akik számára valódi segítséget jelenthet az ösztöndíj.

A nyertes hallgatók közül Rostás Gusztáv (ÁOK, II. évfolyam) köszönetét fejezte ki az eddig kapott és a mostani támogatásért: szegény családból származva úgy véli, hogy a programban való részvétel sorsfordító lehetőséget jelentett számára. Hozzátette, nagyon jól érzi magát a Semmelweis Egyetemen, és kiemelte a tanároktól kapott segítséget a tanulmányaik során. Danó Roland (ETK, II. évfolyam) szavai szerint a programban való részvétellel nemcsak szakmai ismeretekre tett szert, de sok önbizalmat is kapott, aminek köszönhetően a mindennapokban immár apaként is helyt tud állni, miközben tanulmányait folytatja, emellett családja fiatalabb tagjainak is példát tudott mutatni. A program az egész életemet megváltoztatta – vallotta hangsúlyozva, hogy hivatásának érzi az egészségügyet, és azt reméli, hogy a cigányság körében is hasznos munkát végezhet majd a későbbiekben. Balogh Dávid (ÁOK, IV. évfolyam) és Oláh Patrícia (ETK, II. évfolyam) arról szóltak, miként sikerült kisebb-nagyobb nehézségek mellett beilleszkedniük az egyetemi közösségbe.

Az alapítvány kuratóriumának kezdeményezésére a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság 2017 őszén kérdőíves felmérést készített az egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, dolgozói, oktatói és kutatói, valamint a hallgatók szülei és betegek körében. Több mint 1600 visszajelzés érkezett, ebből csaknem 700-an gondolták úgy, hogy a hallgatói ösztöndíjak létrehozása lehetne az elsődleges feladata az alapítványnak, a kuratórium ezt figyelembe véve hirdette meg a tanulmányi pályázatot.

Keresztes Eszter
Fotó: Adrián Zoltán

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.