Mintegy 1500 hallgató vehette át oklevelét a Semmelweis Egyetem 2023/24-es tanévét lezáró diplomaátadó ünnepségeken, közülük háromszáznál is többen az idegen nyelvű képzéseken folytatták tanulmányaikat.

Az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) 534 orvosdoktort avattak fel, a hallgatók közül 303-an a magyar, 148-an az angol, 83-an pedig a német nyelvű képzésen szereztek diplomát. Az MVM Dome-ban tartott ünnepségen dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, a frissen végzett orvosok Magyarország és a régió első számú egyetemén sajátíthatták el hivatásuk megkezdéséhez szükséges ismereteket. Kitért a jó orvos elengedhetetlenül fontos tulajdonságaira is, mint a felelősségtudat, a segítőkészség, a betegek iránti empátia. Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszédében az orvoslás múltjáról és jövőjéről is beszélt és köszöntötte a frissen avatottakat a magyar egészségügy berkein belül. Orbán Gábor, az egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke azt emelte ki, hogy a hallgatók választott hivatásának fókuszában mindig az embernek kell állnia. Dr. Kellermayer Miklós leköszönő dékán többek között azt tanácsolta a végzett hallgatóknak, hogy legyenek képesek a reflexióra, használják ki jól az időt és mindig, mindenben és mindenkiben lássák meg a jót és a szépet. Az ÁOK diplomaátadójáról szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) Mentálhigiéné Intézete idén először közös diplomaátadó ünnepséget tartott végzősei számára a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) dísztermében. Hét szak több mint 200 hallgatója vehette át oklevelét az eseményen. Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója beszédében elmondta, a képzéseiken a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőségű, az emberi élet teljes vertikumát lefedik a születéstől a halálig. Az erről szóló beszámolónk ide kattintva olvasható. Külön ünnepségen avatták fel a kar egészségügyi szervező alapszakos hallgatóit a NET dísztermében. A 18 végzőst dr. Lám Judit, az EKK általános dékánhelyettese köszöntötte, aki kiemelte: ahogy a világ és az egészségügy változik, úgy kell változnia a karnak is, a most végzettekre pedig az jövőben várhatóan egyre nagyobb teher hárul majd. Az ünnepségről szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

Az Egészségtudományi Karon (ETK) az idei tanévben 577 fő tett sikeres záróvizsgát, és szerzett diplomát a kar 26 képzésén, közülük 512-en vették át oklevelüket ünnepélyes keretek között, az egy napon megrendezett két ceremónián. 30 hallgató az idegen nyelvű képzésen szerzett diplomát. A Müpában megrendezett eseményen dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes kiemelte: a kar iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, az egyre magasabb jelentkezési számok azt mutatják, hogy a jövő egészségügyi szakemberei bíznak az egyetemben és szívesen választják azt. Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében rámutatott: a névadó Semmelweis Ignác és felfedezése olyan mércét állított fel minden gyógyító szakmában dolgozó számára, ami a mai napig megkerülhetetlennek számít. Semmelweis Ignác üzenetének lényege a rektor szerint nem más, mint hogy napról napra, feladatról feladatra hozzuk ki magunkból a legjobbat, és tegyünk meg mindent azért, hogy még jobbá váljunk. Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella dékán úgy fogalmazott: a végzősök az egészségügyre háruló feladatokat és felelősséget már diákkorukban testközelből tapasztalhatták meg, sőt sokszor drámai élethelyzetekkel szembesültek, hiszen egy világjárvány közepén kezdték el tanulmányaikat. Az ETK ünnepségeiről szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

A Fogorvostudományi Karin (FOK) elmúlt öt év legnagyobb létszámú évfolyama kapta kézhez fogorvosi diplomáját a Müpában: 92-en a magyar, 53-an az angol és 14-en a német nyelvű képzés elvégzése után. Dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, hogy a most átadott diploma nemcsak a hallgatók kemény munkával megszerzett sikere, de éppúgy az immár több mint 250 éves Semmelweis Egyetemé, illetve a hagyományokat tisztelő és a megújulás felé mindig nyitott Fogorvostudományi Karé is. Dr. Gerber Gábor dékán beszédében felidézte, mennyi akadályt küzdöttek le a hallgatók a koronavírus-járvány berobbanása után átszervezett képzés során, beleértve a távoktatott gyakorlatokat is, és hangsúlyozta azt is, hogy visszajelzéseiknek fontos szerepe volt a megújított Curriculum 2.0 kidolgozásánál is. A FOK diplomaátadójáról szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

A Gyógyszerésztudományi Karon (GYTK) összesen 85 magyar, 15 angol és 5 német nyelvű képzésben részt vett gyógyszerészhallgatót avattak fel a Müpában. Dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter beszédében hangsúlyozta, a végzettek a világ élvonalában szereplő egyetemen szereztek ma diplomát, a Semmelweis Egyetem ugyanis a világ top egy százalékába tartozik. Dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, hogy a most végzett gyógyszerészek már a gyakorlatorientált oktatást előtérbe helyező kurrikulumreform keretében tanulhattak, így az erős elméleti alapok mellett kellő gyakorlati tudást is szereztek. A kar erősségei közül külön kiemelte a Farmakológiai és Gyógyszerkutatás-fejlesztési Központot, a Richter Tanszéket, valamint a Gyógyszertechnológiai Tanlabort is. Dr. Antal István dékán beszédében rámutatott a gyógyszerészi látásmód, magatartás és hitvallás fontosságára. A GYTK diplomaátadójáról szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

A Pető András Karon (PAK) idén 85 konduktort avattak fel, közülük 76 fő budapesti, 9 fő pedig az illyefalvai képzési helyen végzett. Köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, az egész világon egyedülálló Pető-módszer lényege: azon munkálkodni, hogy a rávezetés, a kondukció segítségével a központi idegrendszeri sérülés miatt nehézséggel és kihívással szembesülő emberek is kibontakoztassák, fejlesszék a bennük rejlő képességeket, és lehetőség szerint a legteljesebb életet élhessék. Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea kiemelte: a mostani végzősök többsége 2020-ban érettségizett, a COVID-19 világjárvány első hullámának kellős közepén: ez semmiképp sem nevezhető könnyű időszaknak, de annál innovatívabbnak, hiszen ez által új oktatási technikák, új segédanyagok, új vizsgáztatási formák kerültek be a képzésükbe. A PAK diplomaátadójáról szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

A Szaknyelvi Intézet angol-magyar és német-magyar nyelvpárban szakosodott posztgraduális egészségtudományi szakfordító- és tolmácsképzésén 39 hallgató diplomázott az idei évben, akik most vehették át az oklevelüket a Semmelweis Szalonban megrendezett ünnepségen. Köszöntőjében dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes kiemelte, a most végzett szaknyelvi fordítók kapcsolatot teremtenek a kutatók és szakemberek között. Dr. Fogarasi Katalin, a Szaknyelvi Intézet igazgatója úgy fogalmazott, a fordító és tolmács az anyanyelv, valamint egy másik nyelv és kultúra között végez mediációt, azaz közvetít. Cikkünk ide kattintva olvasható.

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka (Semmelweis Egyetem)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.