Az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) 18 végzős egészségügyi szervező alapszakos hallgatója vehette át oklevelét a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében március 6-án megrendezett ünnepélyes diplomaátadón.

Az egészségügyi szervező szakos hallgatók avatása alkalmából rendezett ünnepi tanácsülésen dr. Lám Judit, az EKK általános dékánhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Megnyitó beszédében felidézte, hogy az egyetemen eltöltött évek alatt nemcsak új ismeretek, képességek birtokába jutottak, szakmai kapcsolatokat szereztek, hanem világlátásuk is változott, megkomolyodtak, megtanultak mérlegelni, elemezni, ezáltal pedig képessé válnak objektíven megítélni saját magukat, ami további erőfeszítésekre és önfejlesztésre sarkall majd. Emlékeztetett rá, hogy a világban most zajló események, a háború, a COVID-19 járvány utóhatásai, a globális gazdasági helyzet, a technológiai fejlődés, a környezeti kihívások, valamint a demográfiai és politikai változások továbbra is alapvetően nehéz körülményeket teremtenek az ország és azon belül különösen az egészségügyi rendszer és a benne dolgozó szakemberek számára.  

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mostanihoz hasonló helyzetek sohasem csak bizonytalanságot jelentenek, hanem számtalan lehetőséget is teremtenek a fejlődésre, hogy jobban végezzük a munkánkat, jobbak legyünk. Az információs és kommunikációs technológia szinte követhetetlen ütemben fejlődik, és alapvetően formálja nemcsak az egészségügyi ellátásról alkotott képet, hanem az egész társadalmat is – vélekedett. Az egészségügyben dolgozó orvosokra és szakdolgozókra a társadalom elöregedése miatt egyre nagyobb teher hárul, melyeket csak új innovációk és technológiák bevonásával lehet csökkenteni.

Digitális egészségügyi szervezőként hatékonyan és kreatívan legyenek képesek támogatni az első vonalakban dolgozók munkáját. Az egészségügy technikailag óriási robbanás előtt áll; legyenek a változások aktív, bátor résztvevői

– szólt a végzettekhez.

Ahogy az egészségügy változik, úgy kell változni nekünk is, ezért az Egészségügyi Közszolgálati Kar a változó igényeknek megfelelően újabb mesterképzést indít 2024 szeptemberétől. Idén tavasztól pedig a kar Ferenc téri épületének teljes körű átépítése is elindult, egy korszerű, minden egyetemi igényt kielégítő kampusz jön létre várhatóan 2025 végéig – ismertette dr. Lám Judit.

„Diplomájuk megszerzésével részévé váltak az egyetemen végzettek közösségének, amely az egész világra kiterjedő kapcsolati hálót biztosít a Semmelweis Alumni hallgatói számára” – fogalmazott.

Az ünnepség a jelöltek egészségügyi szervezővé avatásával, és oklevelük átadásával folytatódott, majd a végzősök nevében Somogyi Mara mondott beszédet, melyben felidézte, hogy tanulmányaik során rengeteg kihívással szembesültek, leküzdöttek jó pár akadályt, és megragadtak minden alkalmat a fejlődésre. Hosszú órákat töltöttek tanulással, tudásuk határainak feszegetésével. „Életre szóló barátságokat kötöttünk, és megtanultuk, mi a kitartás és az elszántság. Ahogy belépünk az ismeretlenbe, bátran és optimizmussal éljük meg az előttünk álló lehetőségeket. Merjünk nagyot álmodni és változtatni a körülöttünk lévő világon!” – szólt hallgatótársaihoz.

Kimagasló tanulmányi eredményért Bedécs Flóra Blanka és Drajkó Szonja Imola, Nagy Edina pedig éveken át tartó kiemelkedő közösségi munkájáért részesült külön elismerésben.

Az ünnepi tanácsülést dr. Lám Judit e szavakkal  zárta: „Önöket most felruháztuk mindazokkal a jogokkal és kötelességekkel, amelyek a törvény erejénél fogva az intézményünkben diplomát szerző egészségügyi szervezőket megilletik. Kérem, hogy esküjükhöz híven munkájukkal szolgálják beteg embertársaik gyógyulását, teljesítsék az önökre váró feladatokat. Törekedjenek hivatásuk hibátlan művelésére, ismereteik állandó gyarapítására. Legyenek hazánk gondolkodó és áldozatot vállaló polgárai. Őszintén kívánom, hogy mindaz, amit itt ünnepélyesen fogadtak, életükben a legteljesebb valósággá váljék” – mondta végül a dékánhelyettes.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.