Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK), valamint a Sürgősségi Orvostani Klinika (SOK) összesen 494 dolgozójának ítélték oda a Semmelweis Hőse díjat a koronavírus-járvány ideje alatt végzett munkájukért. Az oklevéllel és porcelán plakettel járó kitüntetést dr. Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke adták át.

„Az embert próbáló, kritikus helyzetekben a mindennapi nehézségekhez is másként áll az ember. Kitartóan hordozza a megnövekedett munkaterheket, a hosszú, sokszor pihenés nélküli műszakokat, mert ahol az élet vív csatát a halállal, ott minden erőnkkel a gyógyításra, az élet mentésére koncentrálunk. Erre kötelez választott hivatásunk” – fogalmazott dr. Merkely Béla köszöntőjében. A rektor hozzátette: az elmúlt másfél évben az AITK, valamint a SOK dolgozói nemcsak szakértelemről, odaadásról és hősiességről tettek tanúbizonyságot, de bebizonyították, nincs az a megpróbáltatás, amit bátorsággal le nem tudnak küzdeni.

A rektor kifejtette: az új típusú koronavírus okozta pandémia a mi életünkben soha  nem látott terhelést hozott az egyetem klinikái és a teljes magyar egészségügy számára, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán és a Sürgősségi Orvostani Klinikán dolgozó kollégák pedig a mai napig a világjárvány elleni harc első vonalában állnak. „Önök azok, akik az elmúlt másfél évben a legsúlyosabb esetekkel, a legtöbb emberi drámával találkoztak – mindenkinél jobban tudják, milyen veszélyt jelent a koronavírus-pandémia, hiszen Önök néztek közvetlenül szembe a koronavírussal. A járványt jelző számok az idő előrehaladtával a kívülállóknak csak napi adatsort jelentettek. Önöknek azonban mindennapos megfeszített munkát, állandó áldozathozatalt és bátor, hősies helytállást hogy a megfertőzöttek és elhunytak száma csökkenjen, a gyógyultaké pedig növekedjen” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem a vírus megjelenésétől kezdve a pandémia elleni harc első vonalába tartozik a PCR-tesztelések, a védőoltások és a koronavírusos betegek ellátása terén is.

Több mint 6200 fekvőbeteget és közel ugyanennyi ambuláns beteget kezeltünk. Mindezt azonban nem tudtuk volna végrehajtani, nem lehetett volna ilyen erőbedobással ekkora terhet vinni, ha Önök nem állnak mellénk

– emelte ki, köszönetet mondva az egyetem két klinikáján dolgozó orvosoknak, szakdolgozóknak, hallgatóknak és háttértámogatást végző munkatársaknak is.

Dr. Merkely Béla szót ejtett a negyedik hullámról is, amely mint fogalmazott, az oltásoknak köszönhetően remélhetőleg más dinamikát követ majd, mint az előzőek. „Természetesen az áldozatkész munkájukra a továbbiakban is töretlenül számítunk. Mindez nem egy könnyű feladat, hiszen az egymás után következő hullámokat meglovagolni, azt megszelidíteni ilyen mennyiségű beteg esetében nem egyszerű” – mutatott rá, kiemelve, hogy az elmúlt hónapokban megtanulhatták, hogy a Semmelweis Polgárok mindig számíthatnak egymásra, az összefogás pedig olyan erő, ami klinikákon és szervezeti egységeken átívelve az egyetem valamennyi szervezeti egységére jellemző.

A Semmelweis Hőse emlékérmet dr. Merkely Béla rektor dr. Pavlik Lívia kancellárral és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettessel, a Klinikai Központ elnökével azért alapította, hogy így ismerjék el mindazon hallgatókat és munkatársakat, orvosokat, szakdolgozókat, akik részt vettek az egyetem koronavírussal összefüggésben kezelt betegeinek ellátásában, diagnosztizálásában, vagy háttértámogatóként segítették a munkát. Az oklevéllel és porcelán plakettel járó díjat az AITK és SOK összesen 494 dolgozójának ítélték oda. Az elismerést dr. Merkely Bélától és dr. Szabó Attilától vehették át ünnepélyes keretek között a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán rendezett díjátadón.

A díjazottak teljes névsora ide kattintva letölthető

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.