Három ünnepség keretében tettek fogadalmat az Általános Orvostudományi és a Fogorvostudományi Kar magyar, angol és német, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar angol és német, továbbá az Egészségtudományi Kar angol nyelven tanuló hallgatói a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. A Semmelweis Egyetem 250. tanéve kétnapos rendezvénysorozat keretében nyílik meg, a járvány miatti biztonsági előírások betartása mellett.

A mai naptól kezdve Önök már nem diákok, hanem polgárok – a Semmelweis Egyetem polgárai” – mondta dr. Merkely Béla rektor az elsőéves hallgatóknak az egyetem 250. tanévét megnyitó ünnepségsorozat első napján. Felhívta az új hallgatók figyelmet arra, hogy – válasszák a későbbiekben az orvos- és egészségtudomány bármelyik területét –, az emberek a legnagyobb értéküket, az egészségüket, annak megőrzését, helyreállítását helyezik majd a kezükbe. „Feladatuk pedig az lesz, hogy hittel és alázattal, a beteg iránt érzett felelősséggel és elhivatottsággal vállalják e szolgálatot” – mutatott rá.

Mint mondta, az egyetem kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hallgatói önálló, gondolkodó és felelősségteljes szakemberekké váljanak, proaktívan keressék a tudást, legyenek kíváncsiak és érdeklődőek. Ezt a szemléletet hordozza a jubileum tiszteletére a múlt tanévben elindított, a gyakorlatorientált oktatást középpontba helyező kurrikulumreform, és erre tanít minket intézményünk névadójának, Semmelweis Ignácnak az élettörténete is: soha ne elégedjünk meg azzal, hogy elvégezzük a kötelességünket, és ne féljünk kiállni az igazunkért – fogalmazott.

A rektor társul hívta az új hallgatókat annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb egyeteme és szakterületén Európa öt legjobb gyógyító egyetem közé kerüljön. Ezt szolgálja egyebek mellett a kormányzat által támogatott Semmelweis XXI. Fejlesztési Program is, amely számos látványos fejlesztést hoz az egyetem életébe.

Kitért az új koronavírus okozta járványhelyzetre, kiemelve, hogy az egyetem egy közép-európai szinten vezető orvos- és egészségtudományi intézményhez méltó módon állt a vírus elleni harc élére. Mivel az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, ezért az egyetem a jelenléti és online oktatás tekintetében ún. hibrid félévre készül. Az egyetem területén kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás, emellett folyamatosan biztosított a térítésmentes PCR-szűrés a hallgatók és munkatársak számára.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi esetszámok mellett tudomásul kell venni, hogy a nagy közösségi élmények és összejövetelek ideje lejárt, és megkérdőjelezhetetlen a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint a távolságtartás fontossága. „Megkezdett tanulmányaikkal Önök az egészség nagykövetei is lesznek, kérem, hogy viselkedésükkel mutassanak példát a környezetüknek ebben a helyzetben is” – emelte ki.

Dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, az egyetem korábbi stratégiai és innovációs rektorhelyettese kiemelte: rendhagyó és példamutató az, ahogy a Semmelweis Egyetem az elmúlt fél év során részt vállalt a koronavírus járvány elleni küzdelemben a folyamatos oktatás, betegellátás biztosításával, a járványellenes védekezést segítő kutatásaival, gyorsan végrehajtott, országos szintű védőeszköz beszerzéseivel, klinikai járványelemző munkacsoportjával, valamint a H-UNCOVER vizsgálat megszervezésével. Napjainkban pedig a nemzet őrszemeként végzi járványügyi szűréseit, vállal szerepet a lakosság tájékoztatásában – tette hozzá.

Szólt a kormány támogatásával indult Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektről, amely az egyetem komplex és átfogó stratégiai fejlesztése, melynek a keretében a cél, hogy 2030-ra a világ TOP 100 egyeteme közé kerüljön. Az elmúlt évek során 12 kormányhatározat született a Semmelweis Egyetem fejlesztéséről, melyek eddig összesen 23 milliárd forint forrást biztosítottak – mutatott rá. Szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben születtek meg a támogatói döntések a 2020. évi Tématerületi Kiválósági Programról, melyben 27 tudományos intézmény 92 tématerületi kutatása kap támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból összesen 43,9 milliárd forint értékben. A Semmelweis Egyetem itt is jól szerepelt, hiszen 4 milliárd 910 millió forint támogatást kap – jelentette be.

Mint emlékeztetett, a felsőoktatás képzési szerkezetének 2019. évi felülvizsgálatával az volt a kormány célja, hogy a képzési struktúra rugalmasan kövesse a társadalmi igényeket. Ez valósul meg az orvos-, fogorvos-, gyógyszerész és egészségtudományi képzés reformjában is. Ismertette a korábbiaknál szélesebb körű állami ösztöndíjprogramokat is, kitért a megemelkedett összegű nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, a diákhitel-rendszer átalakítására, valamint a 2020-ban először meghirdetett Kooperatív Doktori Programra.

A beszédeket az első évfolyamra beiratkozott hallgatók fogadalomtétele követte. A szombati nap első rendezvényén az Általános Orvostudományi és a Fogorvostudományi Kar magyar nyelven tanuló első éves hallgatói voltak jelen. 

Az ünnepség keretében ezt követően Pro Universitate Díjat adományoztak dr. Lakatos Péter András, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára, dr. Bagdy György, a Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi tanára, dr. Domján Gyula, az Egészségtudományi Klinikai Tanszék egyetemi tanára és – közös kancellári és rektori előterjesztés alapján – dr. Reichert Péter, az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság főigazgatója számára. Az elismerésben azok részesülhetnek, akik többéves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósításához.

Átadták a Kiváló Oktató és Kiváló Dolgozó kitüntetéseket, valamint a Hallgatói Önkormányzat által adományozott  Pro Juventute Universitatis díjakat, és kihirdették a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjasok névsorát.

Ezt követően Tripolszky Bálint, a Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte az elsőéveseket. Mint fogalmazott, a hallgatók egy olyan időszakban nyertek nagy versenyben felvételt az egyetemre, melyben az messzemenőkig prosperál, a rektori vezetés elkötelezett az egyetem, köztük a hallgatói lét jobbá tételében. „Ti már a modern, gyakorlati oktatást előtérbe helyező kurrikulumreform előnyeit élvezve kezdhetitek meg tanulmányaitokat, átfogó kollégiumi felújítások zajlanak, valamint a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően bővebb hallgatói terek állnak rendelkezésre” – sorolta. A fogadalomtétel a hivatástudat és a közösséghez való tartozás fontos, szimbolikus pillanata, a Semmelweis Egyetemre járni pedig nem csak büszkeség, hanem felelősség is – emelte ki.

A nap folyamán megrendezett további két ünnepségen szintén dr. Merkely Béla rektor mondott beszédet. A második rendezvényen az Általános Orvostudományi (ÁOK), a Fogorvostudományi (FOK) és a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) angol nyelven tanuló hallgatói tettek esküt. A hallgatók képviseletében Moein Moeinzadeh negyedéves orvostanhallgató, a nemzetközi diákokat tömörítő International Semmelweis Student Association (ISSA) elnöke mondott beszédet. Gratulált a friss hallgatóknak felvételükhöz, és felhívta figyelmüket: legyen az a céljuk, hogy ne csak megfeleljenek a Semmelweis Egyetem elvárásainak, hanem szárnyalják is túl azokat. „Szorgalommal és kemény munkával, kötelességünk fenntartani a kiválóság egyetemi hagyományát, és biztosítani intézményünk további felemelkedését” – fogalmazott. Arra biztatta az elsőéveseket, hogy ismerjék meg közelebbről a magyar és nemzetközi hallgatótársaikat, valamint Budapestet és Magyarországot is ittlétük alatt, és forduljanak bizalommal az ISSA-hoz.

Elhangzott, hogy a magyar állam Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramjának támogatásával az idei tanévben az ÁOK-n 10, a GYTK-n 4 nemzetközi hallgató kezdi meg tanulmányait.

A nap utolsó ünnepségén az ÁOK, a FOK és a GYTK német, míg az Egészségtudományi Kar angol nyelven tanuló hallgatói tettek esküt. Itt Fabian Dehne, az ÁOK hallgatója és a német nyelvű hallgatói szervezet (Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis, DSVS) elnöke mondott az új hallgatóknak köszöntő beszédet, melyben felhívta a figyelmet a Semmelweis Egyetem 250 éves hagyományára és elmondta, hogy 1983 óta folyik német nyelvű oktatás az egyetemen. Kiemelte, hogy tanulmányaik során a hagyomány és modernitás csodálatos egyvelegét tapasztalhatják meg az egyetemen, nemcsak a történelmi épületek és a modern klinikai központok szintjén, hanem az oktatásban is, amely során egy hagyományra épülő, szilárd tudásalaptól eljutnak majd az orvoslás, gyógyszerészet, fogászat és egészségtudomány legújabb módszereinek megismeréséig.

A Semmelweis Egyetem hat karán a 2020/2021-es tanév első félévében graduális képzésben 3340 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait, közülük 2413-an magyar, 546-an az angol, 381-en a német nyelvű képzésben. A doktori képzésbe 186 főt vettek fel.

Galéria

5kép

A 250. tanévet megnyitó ünnepségen a hallgatók az elődintézmény Nagyszombati Egyetem orvoskara számára 1772-ben készíttetett eredeti jogarra tettek esküt, a rektor pedig az eredeti orvoskari láncot viselte, amelyet I. Ferenc 1819-ben ajándékozott a Pestre költözött egyetem számára.

A tanévnyitó ünnepségsorozat második napjára ide kattintva olvasható beszámoló. 

Dobozi Pálma, Deme Tamás
Fotó: Adrián Zoltán