„Jó napot kívánok! Jandó Katalin vagyok, gyógytornász hallgató, én fogom a mai mintavételt végezni. Ez orrgaratból történik, jellemzően kicsit kellemetlen szokott lenni, de legalább nagyon gyors a beavatkozás. Ha köhögnie vagy tüsszentenie kellene, tartsa vissza a mintavétel alatt, és ha kellemetlen se rántsa hátra a fejét. Melyik orrjáratból vehetem a mintát?”
 
7 napon keresztül, 8 órában számtalanszor elmondtam ezt a kis szöveget, javarészt olyan embereknek, akik első mintavétel előtt állva szó szerint rettegtek attól, hogy fájdalmat fogok nekik okozni. Miért pont ezt, és miért pont így?
 
forrás: pixabay

Mindig bemutatkozással kezdtem. Szerintem ez nagy szerepet játszik abban, hogy partneri viszony tudjon kialakulni a páciens és az egészségügyi dolgozók között bármiféle szituációban, itt pedig gyakran volt egy plusz előnye is: kizökkentette picit az embereket, meglepte őket, és így nem csak a félelemre tudtak koncentrálni. 
 
Nem hiszem, hogy bárkinek is újdonságot jelent a korrekt betegtájékoztatás fontossága. Ami nekem dilemmát okozott eleinte, hogy hozzátegyem-e, hogy a mintavétel általában valóban kellemetlen. Bár sokszor hallhatjuk a pszichológia órákon, hogy ez negatív szuggesztió, ami miatt a páciens hamarabb érez fájdalmat a beavatkozás során, úgy vélem, hogy mivel a legtöbben a „szomszéd lányának a külföldi barátjának is ömlött a vér az orrából a teszt után” és ehhez hasonló történetekkel a fejükben érkeznek, úgysem lehetséges meggyőzni az embereket a beavatkozás fájdalmatlanságáról, míg egy „kicsit kellemetlenben” talán hajlandóak kiegyezni. A választási lehetőség felajánlása pedig kontroll érzést nyújt az embereknek, ami szintén picit kizökkenti őket ebből az új és ijesztő helyzetből.Nagyon fontos még szerintem, hogy végig beszéljük az emberekhez a mintavétel során, nyújtsunk fogózkodót, adjuk meg időben, hogy még meddig kell kibírniuk.
 
forrás: pixabay

A technikai részletekről nem szeretnék túl sokat beszélni, egyrészt, mert nem egy nehéz dologról van szó, és pontosan meg fogják neked tanítani a kirendelésed első napján. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az anatómia órák, valamint, hogy évek óta tanulod az emberekkel való kapcsolatépítést, elegendő alapot biztosítanak a tökéletes kivitelezéshez.
 
Egy utolsó tanáccsal tudok még szolgálni: Tekints erre a szituációra lehetőségként. Tiszta sor, hogy mindenkinek megnehezíti az életét, hogy a vizsgák mellett kapott még egy plusz feladatot, viszont az elmaradt gyakorlatok helyett, most ebből tudunk tanulni, tapasztalatokat szerezni. Ezek a tapasztalatok persze nem feltétlen lesznek szakmaspecifikusak, viszont biztosan remek kommunikációs leckék, amit a zárásnak hozott történetem is mutat:
 
Bejött egy idős, mosolygós tanító néni a helységbe, odament a teszter társamhoz, és galambhangon megkérdezte tőle:
 
-Fiatalember, múltkor is maga vette a mintát tőlem?
-Igen, múlt héten csak én teszteltem itt, úgyhogy biztosan.
-Akkor átmegyek a kollégájához, mert az borzasztó volt legutóbb.”
 
Jandó Katalin, gyógytornász hallgató