A lassan 1 éve tartó járványhelyzetben rengeteg időt töltünk számítógép előtt. Sokunk tapasztalja, hogy szemeink fáradnak, hamarabb száradnak és egy általános diszkomfort érzetünk is lehet. Azonban ezek a tippek a járványhelyzet után is hasznosak, hiszen átalakult világunkban sokkal több időt töltünk el a a számítógép és telefon előtt, mint korábban. Sajnos szemünk nem erre az életmódra lett kitalálva.

Szeretnénk segíteni pár tippel amik hasznosak lehetnek erre az időszakra:

forrás: Unger Adrienn

1, Legyen megfelelő a korrekciód! A a szemed túl vagy alul korrigált (több vagy kevesebb dioptriát kaptál, mint amennyi szükséges) akkor a szemed állandóan erőlködik azon, hogy a látott kép éles legyen. Ez az erőlködés borzasztó fárasztó közép- és hosszútávon, ezért egy idő után a szemed feladja a harcot. A látott kép homályos lehet  és a fejed is megfájdulhat. Egy jó látásvizsgálat és szemüvegfelírás kb. 1 óra és nagyon alapos. Nem csak a számokra hanem a te szubjektív tapasztalatodra, életviteledre, szokásaidra is rákérdeznek ilyenkor. Szánj rá időt és ellenőriztesd szemüvegedet. Ebben optometrista tud segíteni.

2, Pislogj! Amikor a monitort nézzük hajlmosak vagyunk “bambulni”. Ilyenkor voltaképpen az történik, hogy annyira koncentrálsz, hogy a folyamatot egy pislogásnyi időre se szeretnéd félbeszakítani (egy pislogás 100 milliszekundum). Emiatt viszont a szemfelszínről elpárolog a könny és szárad a szemed.

 

3, Rendszeresen használj műkönnyet.

forrás: vecteezy.com

A könny tartja nedvesen a  szemfelszínt, ezzel ásványi anyagot szállít a szaruhártyához, természetes antibiotikum tartalmával pedig óv a baciktól. Ha belemegy valami a szemedbe akkor pl. erősen könnyezel, ezzel kvázi kimossa magát a szemed. Ezek után nem meglepő, hogy nagyon fontos a könnyminőségének és mennyiségének fenntartása. A könnynek több alkotóeleme is van, így nem mindegy, hogy 1-1 elemet vagy az esetleg az összeset kell pótolni. A műkönny mindenképpen tartósítószermentes legyen és ne tartalmazzon kamillát.

 

4, Tartsd a 20/20/20 szabályt! 20 percenként, 20 másodpercre tekints el 20 lábra ami kb. 4-5 méter. Ezzel kizökkentve a fix közép és/vagy közel távra való nézést. Így a szemlencséd már nem akkomodációs vagyis alkalmazkodás állapotában lesz, ami egy megterhelő állapot. 

 

Unger Adrienn, optometrista hallgató