Te is végigdolgozod a szüneteidet, de közben meg nem utazol sehova? Neked is a 250 Ft-os pizza az ebéded mindennap, miközben Olaszországról álmodozol? Mindig van megoldás, csak elég bátornak kell lenned hozzád!

Valószínűleg már hallottál te is az Erasmus+ ösztöndíjról, de ha nem, akkor éppen itt az ideje, hiszen még 2020 szeptemberéig biztosan megpályázható. Ez egy lehetőség számodra is, hogy külföldön tölts egy kis időt a szorgalmi időszak alatt, melyet nem csak, hogy beszámítanak a tanulmányaidba, de még pénzügyileg támogatnak is.

Az Erasmus+ egy olyan program, melynek keretein belül az Európai Unió egyik tagállamában (továbbá néhány nem EU tagállamban) tudsz eltölteni minimum 2, maximum 12 hónapot. Ez alatt az idő alatt gyakorlati, vagy elméleti tanulmányokat folytathatsz, sőt, akár a kettő együtt is, ha nem szeretnél csúszni egy egész évet, de hazajönni sem. Tudom, mire gondolsz…hogyan élnéd túl ez idő alatt külföldön, ha nem vagy gazdag? Hát úgy, hogy a program nyújt anyagi támogatást, melyet havonta utalnak, és akár 500 euró is lehet! Emellett, ha megfelelő az átlagod, az ETK-tól kaphatsz tanulmányi ösztöndíjat, de amennyiben még ez sem lenne elég, vehetsz fel diákhitelt is. Röviden, nagyon igyekeznek támogatni azokat a diákokat, akik szeretnék bővíteni tudásukat.

kép: soniachaidez.com

Most, hogy felkeltettem az érdeklődésedet a rengeteg előnnyel, jöjjön a neheze. Bátorság! Leadni egy jelentkezést még nem kerül neked semmibe. Nem veszítesz vele semmit, viszont sokat nyerhetsz! 

Amire neked szükséged lesz hozzá, az egy B2-es középfokú nyelvvizsga, az elmúlt 3 félév korrigált 4 egészes kreditindex átlaga és némi kurázsi. Ha elfogadsz egy Kavics mentortól néhány tanácsot, akkor én a helyedben már most keresnék magamnak fogadóegyetemet és felvenném velük a kapcsolatot, mivel valószínűleg szükséged lesz egy fogadónyilatkozatra a kiszemelt intézménytől. Ehhez érdemes átolvasnod néhány motivációs levelet és önéletrajzot, mert el kell adnod magadat nekik, de ha nem vagy ebben olyan szuper, akkor csak írd le az eredményeidet és céljaidat, majd küldd el több intézménynek is, így nagyobb lesz az esélye, hogy valaki majd örömmel lát téged.

De ami a legfontosabb és nem tudom elégszer kihangsúlyozni: legyen bátorságod! Én a helyedben akkor is leadnám a jelentkezésemet, ha az átlagom az elvárt érték alatt lenne, mert tényleg nincs mit veszítened! Nem kerül pénzbe sem a pályázat benyújtása, tehát csak tapasztalatot szerezhetsz az egész folyamattal.

Viszont, ha még ez sem lenne elég lelkesítés és nem érzel magadban elég erőt ennek az egésznek az elkezdéséhez, akkor keress fel minket, a Kavics mentorokat például Facebookon.

Ha pedig további részletes információkat szeretnél megtudni az Erasmus+ programról, akkor látogass el a Tempus Közalapítvány oldalára!

Szomor Anna, ápoló hallgató