Ha nem tűztél ki semmi komolyabb elfoglaltságot a nyári szünetre, csak néhány apróbb terv és fogadalom van a fejedben, könnyen elveszettnek érezheted magad a rád szakadt rengeteg időtől. Olvass tovább, ha úgy érzed, segítségre van szükséged egy elégedetten lezárt szünethez!

Tippjeinkkel könnyebben fog menni a visszarázódás a suliba szeptemberben, és derűsen fogsz visszatekinteni erre a két hónapra!

kép: solvibrations.org
  1. Használj naptárat!

Ismerős az érzés, amikor a nyári szünetben előkerül a kérdés, hogy hányadika, vagy milyen nap van ma, és neked fogalmad sincs? Felszabadító érzés lehet a naptáron kívül élni, viszont mire észbe kapsz, valaki elkezdi emlegetni, hogy pár hét múlva indul a suli.

Legyen akár zsebnaptár vagy Google Calendar (ami egyébként szuper dolog, színkódolni is lehet vele az eseményeket és akár e-mail emlékeztetőt is lehet kérni egy-egy jövőbeni eseményről), naptárt vezetni egyáltalán nem időigényes, de annál hasznosabb szokás. Akár nyár elején beírhatod, hogy milyen programjaid vannak már megtervezve, a szabadon álló hellyel pedig így azonnal átláthatóbban tudsz gazdálkodni, jobban fel tudod mérni, hogy pontosan mennyi szabadidőd lesz.

  1. Napi to-do lista

Újabb tipp, amivel kis ráfordítással nagy rendszert vihetsz a napjaidba. Készíts minden reggel (vagy előző este, lefekvés előtt) listát arról, hogy milyen teendők várnak rád aznap, így biztosan nem fogsz elfelejteni semmi fontosat, és elégedetten zárhatod a napot. Nagyon kellemes érzés kipipálni/kihúzni a nap folyamán az elvégzett teendőket, és a nap végén látni az elvégzett munkád.

  1. Új hobbi

Legtöbbünknek vannak olyan tevékenységek, amik bár nagyon vonzónak vagy hasznosnak tűnnek, folyamatosan csak tologatjuk az elkezdését és ígérgetjük magunknak, hogy „na, most már tényleg el kellene kezdeni”, de ez valójában soha nem történik meg. Iratkozz be a nyelvtanfolyamra, készíts fotókat minden reggel, tanulj meg kötni egy Youtube-tutorialból…ez most a tökéletes alkalom, hogy elkezdd!

  1. Jegyzetrendezés

A vizsgaidőszakban nem sokunknak marad ideje vagy kedve arra, hogy tökéletes rendben tartsa a félév során használt könyveit és füzeteit, irományait. Néhány post-it és irattartó segítségével szuperül rendszerbe lehet pakolni ezeket, a fölösleges dolgoktól pedig megszabadulni, ezzel előre megegyszerűsítve a saját dolgunkat az elövetkezendő félévre.

  1. Szobád mélytakarítása

Ha csak a nyarakra költözöl haza, évközben a hétvégi látogatások alkalmával valószínű, hogy nem sok időd marad az otthoni takarításra. Nyáron viszont akár több napot is rászánhatsz arra, hogy padlótól plafonig átválogasd a holmid és megválj a fölösleges kacatoktól, leszedd az utolsó kósza pókhálót is. Hidd el, hatalmas megkönnyebbülést fogsz érezni utána!

  1. Olvass

A strandon, utazás alkalmával, vagy alvás előtt nagyon hasznos lehet, ha a régóta polcon szomorkodó könyveidet sorra keríted. Ez sokat segíthet abban is, hogy az agyad ne kapcsoljon takarékra, hanem befogadó módban maradjon sok új információra.

  1. „Csak csináld”

Új hét vagy nap indul, és neked vannak terveid. Aztán reggeli után még megnézel néhány videót Youtube-on, vagy egy (két) részt a kedvenc sorozatodból, aztán máris eljön az ebédidő, ami után muszáj kicsit pihenni…és ez így megy addig, amíg annyira fáradt nem leszel, hogy már képtelen vagy elvégezni a terveidet. A legjobb ilyenkor, ha ahelyett, hogy túl sokat gondolkodnál azon, hogy miért is csak később tudod megcsinálni a feladatod, azonnal nekiállnál. Elkezdeni a legnehezebb!

Pap-Kovács Dóra, dietetikus hallgató