Az Európai régió HIV/AIDS elleni partnerségéről szóló Dublini Nyilatkozat végrehajtásának nyomon követése – 2021/22. évi előrehaladási jelentés (2023. szeptember)

Az UNAIDS 2021-ben publikálta a 2021–2026. évekre vonatkozó Globális AIDS-Stratégiát, melynek célja, hogy 2025-re az összes HIV-fertőzéssel élő személynek a 86%-a fertőzésmentességet biztosító antiretrovirális kezelésben részesüljön. A HIV felszámolásának eredményeit az ENSZ a Fenntartható Fejlődési Célokban meghatározott mutató szerint méri: vagyis az 1000 nem fertőzött lakosra jutó új HIV-fertőzések száma alapján. A teszteléssel és kezeléssel kapcsolatos UNAIDS-célok meghatározzák a HIV-fertőzött páciensek ellátásának folyamatát, amely pillanatképet ad a vírusszaporodás gátlásának kritikus szakaszairól. A Stratégia segít a Európai régiót visszaterelni arra a pályára, amely révén elérhető az a Fenntartható Fejlődési Cél, hogy 2030-ra az AIDS, mint járvány felszámolása kerüljön.

A UNAIDS globális AIDS-Stratégia fő céljai 2021–2026

  • A becsült összes HIV-fertőzöttek a 95%-a ismerje a saját HIV-státuszát;

  • A diagnosztizált HIV-fertőzöttek 95%-a (az összes 90%-a) részesüljön antiretrovirális kezelésben;

  • Az antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzöttek 95%-a (az összes 86%-a) érje el a vírusszaporodás gátlását.

A rövid összefoglaló felvázolja a célok felé tett előrehaladást. Eszerint a 2022-ben gyűjtött adatok arra utalnak, hogy Európa és Közép-Ázsia legtöbb országa jelenleg messze van a 2025-ös célok elérésétől.

A tesztelés és kezelés terén a régió nem halad megfelelő ütemben az UNAIDS által 2025-re kitűzött célok teljesítése felé, mivel a becsült összes HIV-fertőzöttnek mindössze 83%-a ismeri a saját HIV-státuszát, a HIV-fertőzöttségükről tudóknak a 85%-a áll kezelés alatt, és a kezelt betegek 93%-ánál sikerült elérni a vírusszaporodás gátlását.

Miközben az új HIV-fertőzések száma és az AIDS-szel összefüggő halálozási arány továbbra is csökken Európában és Közép-Ázsiában, változó sebességű a haladás az Európai régióban. Az egyes területeken észlelhető csökkenés arra utal, hogy a meglévő HIV-megelőzési, -szűrési és -kezelési szolgáltatások eredményesek voltak, de azokat bővíteni kell az új HIV-fertőzöttek és az AIDS-szel összefüggő halálesetek számának további csökkentése érdekében.

A vizsgálati és kezelési szolgáltatások bővítése érdekében az országoknak innovatív tesztelési módszerek, például közösségi és öntesztelési lehetőségek bevezetését kell fontolóra venniük.

Bizonyított, hogy a HIV-fertőzötteket és a HIV-kockázatnak kitett kulcspopulációkat érintő büntető törvények állandósítják az egészségügyi egyenlőtlenségeket, és negatívan befolyásolják az országok HIV-járványra adott válaszait. Mégis sok európai és közép-ázsiai ország arról számol be, hogy továbbra is léteznek diszkriminatív törvények, szakpolitikák.

Aggasztóan hiányoznak az országos szintű adatok a HIV-fertőzéssel élő emberek egészségügyi intézményekben tapasztalt megbélyegzésről és diszkriminációról; az 55 ország közül csak 8 tudott tájékoztatást adni azon HIV-fertőzöttek százalékos arányáról, akik megbélyegzést tapasztaltak bármely egészségügyi szolgáltatásban. A 2021/22-es „Európai és közép-ázsiai HIV-stigma felmérés”-ből származó adatok arra világítanak rá, hogy a megbélyegzés még mindig hatással van a HIV-fertőzöttekre. Így még többet kell tenni annak érdekében, hogy elérjük a célt, mely szerint az országoknak kevesebb mint 10%-a számoljon csak be diszkriminatív törvényekről illetve csökkenjen az ellátásban tapasztalható megbélyegzés.

Összességében új lendületet kell venni az UNAIDS globális AIDS-Stratégiájában megfogalmazott célok elérése érdekében, ha Európa és Közép-Ázsia országai el akarják érni az AIDS-járvány felszámolására vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célt.

Kiemelt cselekvési területek

  • Az országoknak hatékony felügyeleti és monitoring mechanizmusokat kell bevezetniük a prevenciós szolgáltatások kulcsfontosságú mutatóinak és az ellátás folyamatának (becsült fertőzések, diagnosztizált fertőzések, kezelések és vírusszaporodásban gátoltak száma), valamint a HIV-vel kapcsolatos halálozásnak a nyomon követésére.
  • A Fenntartható Fejlődési Cél eléréséhez a pre-expozíciós profilaxishoz (PrEP – a megfertőződés veszélye előtt adható gyógyszer, amely védettséget nyújt a HIV vírussal szemben) való jobb hozzáférésre és annak gyakoribb alkalmazására van szükség, ami véget vethet az AIDS-járványnak. Ahhoz, hogy elérjük ezt a célt, arra kell ösztönözni a PrEP-t alkalmazó országokat, hogy osszák meg tapasztalataikat és ismertessék azokat a helyeket, módokat, ahol/ahogy a PrEP náluk elérhető.

Pre-expozíciós profilaxisban részesült személyek száma országok szerint,
Európa, Közép-Ázsia, 2020/21. (N=28)

  • Az országokat arra kell ösztönzik, hogy – a kulcsfontosságú lakosságcsoportokat és kockázati tényezőket is figyelembe véve – dolgozzanak ki átfogó nyomon követési rendszereket a PrEP elérhetőségére, és ezáltal értékelhető legyen az UNAIDS Globális AIDS elleni küzdelem stratégiájának haladása.
  • Európában és Közép-Ázsiában a HIV-fertőzöttek körülbelül 17%-át nem diagnosztizálják. Az EU/EGT területén a HIV-fertőzöttek körülbelül 11%-a nem tud saját fertőzöttségéről. Az országoknak dolgozniuk kell azon, hogy HIV-tesztelési kapacitásuk növekedjen és javuljon a hozzáférhetőség, valamint a szűrések célzottan történjenek és a kulcspopulációban egyre szélesebb körben terjedjenek el.
  • A kezelési irányelvek és szakpolitikák végrehajtása továbbra is kulcsfontosságú prioritás kell legyen, ha a régió el akarja érni a 95%-os célt 2025-ig.
  • A HIV-fertőzöttek által tapasztalt megbélyegzésekről (pl. a munkahelyeken, a közösségekben, a lakosság körében és az egészségügyi intézményekben) korlátozottan állnak rendelkezésre adatok. A megbélyegzés és diszkrimináció megelőzhetőségének érdekében hatékonyabb módszerekre van szükség a nyomon követéshez.
  • Az országoknak fontolóra kell venniük azon diszkriminatív törvények hatályon kívül helyezését, melyek a HIV terjedésével, a HIV-expozícióval és a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos, valamint a HIV-fertőzés kockázatának kitett kulcsfontosságú populációkat érintik.

Forrás:

Progress towards reaching the Sustainable Development Goals related to HIV in Europe and Central Asia. Monitoring the implementation of the Dublin Declaration on partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia – 2021/22 progress report. Stockholm: ECDC; 2023.

Elérhető: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/hiv-progress-sustainable-development-goals-dublin-declaration-evidence-brief-2021-22.pdf