Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Járványmatematikai és Epidemiológiai Projekt (JEP)

Az Epidemiológiai és Surveillance Központ (ESK) látta el az ITM Járványmatematikai és Epidemiológiai Projekt Epidemiológiai pillérének feladatait. Ebbe beletartozott a COVID-19 pandémia epidemiológiai elemzése, a terjedés modellezése, előrejelzések készítése annak érdekében, hogy a döntéshozóknak támogatást nyújtson a bizonyítékokon alapuló döntéshozatalban. 2020. őszétől a JEP az Operatív Törzs egyik akciócsoportjaként működött.

Bővebben a JEP-ről →


RRF-2.3.1-21-2022-00006 Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium projekt megvalósítása

Bővebben a megvalósításról → 


Epiconcept and European Centre for Disease Prevention and Control, VEBIS 

A VEBIS projekt célja: EU-s szintű kutatási platformok létrehozása valamint a COVID-19 és az influenza elleni vakcinák posztmarketing vizsgálatára irányuló, több országra kiterjedő kutatások eredményeinek összevont elemzése. A projektben kétféle kutatási platform kiépítése zajlik EU-szerte: kórházakra, valamint háziorvosokra épülő. A VEBIS projektet nyílt pályázati felhívás keretében tendereztették, amelynek nyertese az Epiconcept lett.

Az ESK partnerséget alakított ki az Epiconcept-tel a nemzetközi VEBIS projekt (Vaccine Effectiveness, Burden and Impact Studies) mindkét kutatási platformja tekintetében. Ennek keretében az ESK által végzett „Légúti vírusok elleni védőoltások eredményességének meghatározása Magyarországon a 2021-2024. években” elnevezésű, háziorvosok és kórházak bevonásával zajló epidemiológiai vizsgálat eredményei nemzetközi többközpontú kutatásokban is hasznosulnak.

Bővebben az Epiconceptről →


EU Coordination and Support Action (CSA) Be Ready on Pandemic Preparedness Building a European strategic REsearch and Innovation Area in Direct SYnergy with EU and International Initiatives for Pandemic Preparedness

A BE READY koordinációs és támogatási akció (CSA) 16 ország 25 szervezetéből álló konzorciumot tömörít.

Elsődleges célja egy európai partnerség létrehozása a pandémiás felkészültség érdekében, amely egységes stratégiai kutatási és innovációs menetrendet (SRIA) és kiegészítő forrásokat kínál, hogy az EU-tagállamok és a társult országok számára lehetővé tegye a közelgő közegészségügyi válságok hatékony kezelését. A SRIA az összes EU-tagállam által elfogadott átfogó iránymutatásként szolgál, amely megkönnyíti a pandémiás/járványügyi felkészültséggel kapcsolatos kutatás és innováció összehangolt erőfeszítéseit, miközben elkerüli a széttagoltságot.

Bővebben a BE READY akcióról →


Analysis of behavioural trends in the COVID-19 pandemic and predictions for the future (Epipose) – A COVID-19 világjárvány viselkedési tendenciáinak elemzése és előrejelzések a jövőre nézve

A projekt egyik fő célja feltérképezni, hogy a világjárvány hogyan befolyásolja az emberek mindennapi életét. Figyelemmel kíséri a COVID-19-cel kapcsolatos tudatosságot és attitűdöket, értékeli a közegészségügyi és más hatóságok által nyújtott tájékoztatás hatékonyságát. Információt gyűjt arról, hogy a világjárvány hogyan változtatta meg az emberek viselkedését, például a másokkal való kapcsolattartás tekintetében. Ezek az ismeretek létfontosságúak a világjárványra adott, eredményes regionális, nemzeti és nemzetközi válaszlépésekhez és a járványokra történő felkészültség javításához.

Bővebben az Epipose projektről →