2022 szeptember 22-án, életének 96. évében elhunyt Dr. Fonyó Attila egyetemi tanár, professor emeritus, az orvostudományok doktora, az Élettani Intézet korábbi igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar egykori dékánja.

Fonyó Attila 1951-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetem jogelődjén. Karrierje során végig az Élettani Intézetnek, illetve annak jogelődjének a munkatársa, 1981-1995 között az Élettani Intézet igazgatója volt. A molekuláris bioenergetika témájában tett alapvető felfedezései jelentős részben járultak hozzá a mitokondriumok működésének a megértéséhez. Nevéhez fűződik a modern celluláris és molekuláris szemléletű élettan-oktatás hazai meghonosítása, a modern szemléletű Orvosi Élettan tankönyv megírása, új tudományos iskolák megalapítása. Oktatási és kutatási tevékenysége orvosgenerációk elméleti orvostudományi tudását és szemléletét határozta meg.

Fonyó Attila 1985-1991 között az Általános Orvostudományi Kar dékánja volt. 1983-ban elindította, majd tíz éven keresztül vezette az Egyetem német nyelvű orvosképzését.

Oktatói és kutatói tevékenységével és stratégiai újításaival Fonyó Attila az elmúlt évtizedekben a Semmelweis Egyetem működésének és a hazai orvosképzésnek az egyik legmeghatározóbb személyisége volt.

Fonyó Attilát a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.